Πέμπτη
26 Δεκεμβρίου 2024

Κουραμπιέδες κλασικοί

Μαγειρική

Για 60-70 κομμάτια

Ετοιμασία: 20΄

Μαγείρεμα: 35΄

Υλικά

- ¼ κιλού αμύγδαλο (καβουρντισμένο, χοντροκομμένο)

- 1+½ με 2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος

- 6 φλιτζ. τσαγιού (περίπου) μαλακό αλεύρι (850 γρ.)

- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη

- ½ φλιτζ. τσαγιού φυτίνη

- 3 αυγά (2 κρόκοι και 1 ολόκληρο)

- 2 πρέζες βανίλια

- ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο

- 1/3 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ

- 1 κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα

- Ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

1. Καβουρδίζουμε την ψίχα του αμυγδάλου για 10 περίπου λεπτά σε φούρνο, στους 200 βαθμούς και μετά τη χοντροκόβουμε σε μούλτι. Χτυπάμε για 7-8 λεπτά στο μίξερ το βούτυρο, το ένα φλιτζάνι τσαγιού άχνη και τη φυτίνη.

Όταν ασπρίσει αρκετά το μείγμα, προσθέτουμε έναν-έναν τους δύο κρόκους και στο τέλος ολόκληρο το ένα αυγό. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και τις δύο βανίλιες. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές σούπας από το αλεύρι, καθώς και τη σόδα, διαλυμένη στο κονιάκ.

Έπειτα, ρίχνουμε εναλλάξ και τμηματικά το αμύγδαλο και το αλεύρι, κοσκινισμένο. Αν δείτε ότι η ζύμη είναι σχεδόν έτοιμη, σταματάτε το μίξερ και συνεχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, τους απλώνουμε σε ταψί και τους ψήνουμε στον αέρα, στους 170 βαθμούς, για 30 με 35 περίπου λεπτά ώσπου να ροδίσουν. Τέλος, τους πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πεϊνιρλί

Για 2-3 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά (+αναμονή για το φούσκωμα) Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 350 γραμμάρια αλεύρι - 1 κουταλάκι αλάτι - 1 κουταλάκι ζάχαρη - 200 ml...

Γεμιστά από την Κρήτη

Για 5-6 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 100 λεπτά Υλικά - Ντομάτες μέτριες προς μεγάλες - Πιπεριές - Μελιτζάνες - Πατάτες - Κολοκυθάκια - 1 μικρή πα...

Ζαμπονοτυρόπιτα με κανταΐφι

Για 10+ άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 1 συσκευασία φύλλα κανταϊφιού - 300 γραμμάρια κίτρινα τυριά (που λιώνουν) (ψιλοκομμένα) - 200 γραμμά...

Φόρτωση άρθρων...