Για 6 άτομα

Προετοιμασία: 15'

Μαγείρεμα: 40'

Υλικά

24 γαρίδες μεγάλες

ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ

μερικά φυλλαράκια λουίζας ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι σε φέτες

1 καρότο σε ροδέλες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ φινόκιο ψιλοκομμένο

500 γραμμάρια κουσκουσάκι ζυμαρικό

1 νεροπότηρο λευκό κρασί ξηρό

1 ντομάτα τριμμένη

50 γραμμάρια βούτυρο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις γαρίδες από κεφάλια και κελύφη κρατώντας μόνο τις ουρές. Αφαιρείτε το εντεράκι της ράχης και αραδιάζετε τις γαρίδες σε τάψι.

Πασπαλίζετε με το ξύσμα του λάιμ, τα φυλλαράκια της λουίζας, το σκόρδο και ραντίζετε με το χυμό του λάιμ και λίγο από το ελαιόλαδο. Αλατίζετε και ανακατεύετε. Αφήνετε τις γαρίδες στο ψυγείο να μαριναριστούν.

Ετοιμάζετε ένα ζωμό: Βάζετε τα κεφάλια και τα κελύφη της γαρίδας σε μια κατσαρόλα και μόλις κάψει, προσθέτετε λίγο από το λάδι, το κρεμμύδι σε φέτες, το καρότο και σοτάρετε να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες. Προσθέτετε ένα λίτρο καυτό νερό και βράζετε για 30 λεπτά τουλάχιστον. Σουρώνετε και κρατάτε το ζωμό στην άκρη ζεστό.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το φινόκιο να γυαλίσουν. Προσθέτετε το κουσκουσάκι και ανακατεύετε να σκεπαστεί με το λάδι και να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί και περιμένετε να απορροφηθεί. Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα και ανακατεύετε.

Ρίχνετε σταδιακά το ζωμό, όσο χρειαστεί μέχρι να μαγειρευτεί και να χυλώσει το κουσκουσάκι και να μείνει μελωμένο, χωρίς να λασπώσει. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα το βούτυρο.

Στο μεταξύ ψήνετε και τις γαρίδες σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 1 λεπτό περίπου από την κάθε μεριά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Σερβίρετε το κουσκουσάκι σε μπολ συνοδεύοντας με τις γαρίδες από πάνω.