Για 5 με 6 άτομα
Προετοιμασία: 20'
Μαγείρεμα: 1:05'
Υλικά
1 νεροπότηρο κριθαράκι χοντρό
1 χταπόδι μέτριο, 1 κιλό περίπου
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
3 κουταλάκια σούπας ξίδι
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί από τη Σάμο
1 νεροπότηρο ντομάτα φρέσκια, ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι, μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Καθαρίζετε το χταπόδι από τα εντόσθια της κουκούλας και το δόντι. Αποκόβετε την κουκούλα από το σώμα και την κόβετε σε μικρά κομματάκια, ενώ χωρίζετε τα πλοκάμια ένα-ένα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης. Σοτάρετε 2-3 λεπτά και προσθέτετε το χταπόδι και το γλυκό κρασί.
Αφήνετε να πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 20 λεπτά.
Προσθέτετε την ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σ’ ένα νεροπότηρο νερό. Πιπερώνετε καλά και μαγειρεύετε για 15 λεπτά ακόμα.
Όταν το χταπόδι έχει γίνει τρυφερό, προσθέτετε ένα νεροπότηρο νερό, δυναμώνετε τη φωτιά και, μόλις ξαναπάρει βράση, ρίχνετε μέσα το κριθαράκι ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα, ανακατεύοντας πού και πού για να μην κολλήσει το κριθαράκι.
Σε 15 λεπτά περίπου το φαγητό σας είναι έτοιμο. Στο ενδιάμεσο του μαγειρέματος δοκιμάζετε για να δείτε μήπως το κριθαράκι χρειάζεται λίγο αλάτι και προσθέτετε πιπέρι. Το σερβίρετε ζεστό σε πιατέλα.