Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 30΄

Μαγείρεμα: 90΄

Υλικά

- 1 μεσαίο λάχανο

- 3 φλιτζ. τσαγιού κίτρινο ρύζι μπονέτ

- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (σε μικρές ροδέλες)

- 1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι

- 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος (ψιλοκομ.)

- 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός (ψιλοκομ)

- 1 φλιτζ. τσαγιού δυόσμος (ψιλοκομ.)

- 1 κουτί ντοματάκια κον κασέ

- 3 κουταλάκια πελτές ντομάτας

- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

- Αλάτι, πιπέρι

- 1 κύβος ζωμού λαχανικών (τύπου Knorr)

Εκτέλεση

1. Αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι από το λάχανο, το πλένουμε καλά με άφθονο νερό και το βράζουμε για 20 λεπτά (μέτρια φωτιά), σε κατσαρόλα με νερό και αλάτι, με τη κομμένη βάση του να ακουμπάει στο πάτο. Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλες και πιάνοντας τις πλευρές του, γυρίζουμε το λάχανο και από την άλλη, αφήνοντας το για άλλα δέκα λεπτά ώστε να φύλλα του να αφαιρούνται πολύ εύκολα και από μόνα τους.

2. Για τη γέμιση, σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το ρύζι και τα αφήνουμε πέντε λεπτά να μαραθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το μισό κουτί ντοματάκια και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να βράσει ελαφρά ώσπου να φύγουν τα πολλά υγρά. Αφού έχουμε έτοιμη τη γέμιση, έχει βράσει και το λάχανο, αφαιρούμε τα φύλλα του κόβοντας και βάζοντας στην άκρη τα πιο σκληρά. Θέλουμε τα φύλλα να είναι τρυφερά και κάπως μεγάλα, έτσι ώστε από κάθε φύλλο –ίσως και- να προκύπτουν δύο λαχανοντολμάδες. Βάζουμε σε κάθε φύλλο λίγη ποσότητα γέμισης και τυλίγουμε σε φάκελο, όχι πολύ σφιχτά έτσι ώστε να βράσει το ρύζι.

3. Τοποθετούμε στο πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας φύλλα από αυτά που βάλαμε στην άκρη (να καλύψουν όλη την επιφάνεια) και στριμώχνουμε από πάνω σε κύκλο έναν-έναν τους λαχανοντολμάδες. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, το υπόλοιπο κον κασέ, όπως επίσης τον πελτέ και τον κύβο ζωμου λαχανικών αραιωμένα σε νερό. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε ένα άδειο –βαρύ- πιάτο, γυρισμένο ανάποδα ώστε να συγκρατεί τους λαχανοντολμάδες κατά τη διάρκεια του βρασμού και μαγειρεύουμε με το καπάκι, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 90 λεπτά. Προς το τέλος, δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε το φαγητό να «πιεί» τα υγρά του.