Μερίδες: 6

Χρόνος προετοιμασίας: 20'

Χρόνος μαγειρέματος: 40'

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

3 μέτρια κρεμμύδια, λιωμένα στο μπλέντερ

2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 αβγό

1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα

2 κουταλάκια σούπας ξίδι

ρίγανη ή μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το ριζότο λεμονιού

250 γραμμάρια ρύζι αρμπόριο

2 κουταλάκια σούπας βούτυρο φρέσκο, γεμάτες (ή 1 κουταλάκι σούπας ελαιόλαδο + 1 κουταλάκι σούπας βούτυρο)

1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο

1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κρέατος

1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

6 κουταλάκια σούπας κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη

½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού

ξύσμα από 2 λεμόνια

½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τα κεφτεδάκια: ανακατεύετε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το αβγό και τη ρίγανη. Διαλύετε τη σόδα στο ξίδι, την ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνετε.

Πλάθετε το μίγμα σε πολύ μικρά μπαλάκια, στο μέγεθος μεγάλης ελιάς και τα τηγανίζετε στο ελαιόλαδο, χωρίς να τα αλευρώσετε. Τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα διατηρείτε ζεστά.

Για το ριζότο: ζεσταίνετε το ζωμό και τον διατηρείτε ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί.

Χαμηλώνετε τη φωτιά και με κουτάλα της σούπας προσθέτετε λίγο ζωμό. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι. Προσθέτετε σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ψηθεί και να χυλώσει το ριζότο (ίσως δεν χρειαστεί όλος ο ζωμός).

Όταν είναι έτοιμο, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε ζωηρά, το δοκιμάζετε στο αλάτι και προσθέτετε επιπλέον χυμό λεμονιού αν χρειάζεται.

Σερβίρετε το ριζότο πασπαλισμένο με ξύσμα λεμονιού, μαζί με τα μπαλάκια κιμά.