Προετοιμασία: 10’
Μαγείρεμα: 25’
Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια της επιλογής σας (καλύτερα χοντρά Νο 5)
200 γραμμάρια ανθότυρο
70 γραμμάρια γραβιέρα Αμφιλοχίας
70 γραμμάρια κασέρι
70 γραμμάρια πεκορίνο, κεφαλογραβιέρα ή άλλο πικάντικο τυρί
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
2 κουταλάκι σούπας βούτυρο φρέσκο
1 κουταλάκι σούπας ελαιόλαδο
1 πιπερίτσα καυτερή, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
100ml κρέμα γάλακτος
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Τρίβετε τα τυριά στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Το ανθότυρο το λιώνετε με ένα πιρούνι. Τα αναμιγνύετε σε ένα μπολ. Ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο πάνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει διαφανές. Προσθέτετε (αν βάλετε) και την πιπερίτσα.
Ρίχνετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά. Όταν ζεσταθούν -δεν αφήνετε να πάρουν βράση- ρίχνετε και τα τυριά και αρχίζετε να ανακατεύετε, πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σαν κρέμα. Αν γίνει πολύ σφιχτή η σάλτσα, την αραιώνετε με λίγο ακόμα γάλα. Πασπαλίζετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Στο μεταξύ, έχετε βράσει, σουρώσει και βουτυρώσει ελαφρά τα μακαρόνια. Τα μοιράζετε σε πιάτα, τα περιχύνετε με τη σάλτσα τυριών, τα ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.