Για 4-6 άτομα
Ετοιμασία: 20 λεπτά (+ αναμονή για τα ζυμαρικά)
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
Υλικά
- 1+½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι αλάτι
- Χλιαρό νερό, όσο πάρει για μια σκληρή ζύμη
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κιλό κρεμμύδια χοντροκομμένα (αν χρειαστεί, τα στραγγίζουμε λίγο)
- 1 κουταλάκι σούπας αλάτι (όχι πολύ γεμάτη)
- 1 κουταλάκι σούπας πιπέρι (όχι πολύ γεμάτη)
- 4 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
- Πάπρικα γλυκιά (για το σερβίρισμα)
- Σάλτσα ντομάτας (της αγοράς ή σπιτική)
- Γιαούρτι (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
1. Αναμειγνύουμε τα υλικά για την ζύμη σε λεκάνη, ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και όταν ετοιμαστεί μια σχετικά σκληρή ζύμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα. Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη, πάχους 2-3 χιλιοστών και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, με διαστάσεις περίπου 10 εκατοστών (ή και λίγο περισσότερο).
2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοτρίβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, που τα έχουμε ήδη αναμείξει σε μπολ και ζυμώνουμε καλά έως ότου ομογενοποιηθεί. Παίρνουμε έπειτα ένα κομμάτι φύλλου, το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι γέμισης και το κλείνουμε σαν πουγκάκι.
Μόλις ετοιμάσουμε όλα τα μαντί, τα ψήνουμε στον ατμό, σε ειδική κατσαρόλα με διάτρητους δίσκους, για 45 λεπτά. Αν δεν διαθέτουμε τέτοιο σκεύος χρησιμοποιούμε κατσαρόλα με εξάρτημα ατμού. Τα μαντί σερβίρονται ζεστά, με πάπρικα γλυκιά ή καυτερή, έτοιμη σάλτσα ντομάτας και πρόβειο γιαούρτι.
Αν δεν έχουμε ούτε αυτό το εξάρτημα, μπορούμε απλά να τα βράσουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό με τον ίδιο τρόπο που μαγειρεύουμε τα ραβιόλια.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις