Μερίδες: 4-5

Υλικά

300 γραμμάρια μελιτζάνες (φλάσκες ή τσακώνικες), σε κύβους

1/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

150 γραμμάρια ρύζι για πιλάφι

1 κουταλάκι σούπας πελτέ ντομάτας

½ κουταλάκι γλυκού κύμινο

¼ κουταλάκι γλυκού κανέλα

1 φύλλο δάφνης

1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

700ml ζεστό ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου

1 κουταλάκι σούπας σταφίδες μαύρες

1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρο ή δυόσμο, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ γεμάτο κρύο νερό ρίχνετε τις μελιτζάνες, τις αφήνετε να ξεπικρίσουν για 30 λεπτά. Τις στεγνώνετε σε απορροφητικό χαρτί.

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνετε.

Προσθέτετε τον ζωμό, χαμηλώνετε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή), σκεπάζετε και βράζετε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός και να μαλακώσει το ρύζι.

Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και τις σταφίδες. Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε 10 λεπτά να απορροφήσει τους υδρατμούς. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή δυόσμο και σερβίρετε.