Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024

Μελιτζανόπιτα με φέτα και τραχανά

Μαγειρική
Για 12 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά (χωρίς την αναμονή για τη ζύμη)

Μαγείρεμα: 70 λεπτά

Υλικά

Για τη γέμιση

- 5-6 μελιτζάνες (εξαρτάται από τα μεγέθη τους)

- Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

- 4 μεγάλα κρεμμύδια (χοντροκομμένα)

- 1 φλιτζάνι σταρένιος τραχανάς

- 1 φλιτζάνι φέτα (τριμμένη)

- 2 αυγά χτυπημένα

- Μισό λίτρο γάλα

- Λίγο μαύρο πιπέρι

- Λίγο πιπέρι

- 1+½ κουταλάκι γλυκού σουσάμι

Για το φύλλο

- 500 γραμμάρια αλεύρι

- 1 κουταλάκι σούπας ξίδι

- Μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι

- 1 πρέζα ζάχαρη

- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

- 1 ποτήρι χλιαρό νερό

- 1 σακουλάκι μαγιά ξερή

- Λίγο ελαιόλαδο (για το ταψί και τα φύλλα)

- Λίγο αλεύρι (για το άνοιγμα των φύλλων)

Εκτέλεση

1. Σε μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, ξίδι, νερό και ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. Στη συνέχεια, την αφήνουμε να ξεκουραστεί και όταν πλέον είναι έτοιμη, ανοίγουμε με πλάστη 8 με 10 φύλλα.

2. Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες με αλάτι, αφήνοντας να στραγγίξουν σε τρυπητό. Έπειτα, τις καθαρίζουμε και τις τρίβουμε στον τρίφτη κρεμμυδιών. Τις βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά σε κατσαρόλα και προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Μόλις μαλακώσουν ελαφρά, τις στραγγίζουμε καλά πιέζοντας τες με τα χέρια, για να φύγουν τα πολλά υγρά.

3. Αφού κόψουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη, σε αντικολλητική κατσαρόλα καίμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες για 5 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν καφετί χρώμα. Προσθέτουμε κατόπιν μισό φλιτζάνι νερό, το γάλα, τον τραχανά και βράζουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με κλειστό καπάκι, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μην κολλάει ο τραχανάς. Μόλις κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε τ’ αυγά και τη φέτα, ανακατεύοντας καλά. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί και ανακατεύουμε τη γέμιση.

4. Στήνουμε την πίτα ως εξής: Τρία φύλλα, έπειτα γέμιση, δύο φύλλα, μετά γέμιση, δύο φύλλα, ξανά γέμιση και τρία φύλλα για το τέλος. Ενδιάμεσα στα φύλλα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Βρέχουμε την πίτα με λίγο νερό και πασπαλίζουμε στην επιφάνεια της το σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για περίπου μία ώρα ή και παραπάνω έως ότου αποκτήσει το γνωστό λαχταριστό χρώμα της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ζαμπονοκροκέτες με μανιτάρια

Για 14+ κομμάτια (αναλόγως τα μεγέθη) Ετοιμασία: 60 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 4 κουταλάκια σούπας αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) - 2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα ...

Ντολμαδάκια με ντομάτα και μελιτζάνα

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 300-350 γραμμάρια αμπελόφυλλα κονσέρβας ή φρέσκα (ζεματισμένα για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό και στραγγισμ...

Κοτόπιτα με μανιτάρια και σφολιάτα

Για πυρέξ 20x10 εκατοστών Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 7-8 κομμάτια από στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα - 8 φέτε...

Φόρτωση άρθρων...