Τρίτη
19 Νοεμβρίου 2024

Μερεντόψωμο

Μαγειρική

Για 16 κομμάτια

Ετοιμασία: 30+ λεπτά (με επιπλέον αναμονή)

Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Υλικά

- 500 γραμμάρια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

- 2 αυγά

- 60 γραμμάρια ζάχαρη

- Μισό κουταλάκι μαχλέπι

- 180 ml χλιαρό γάλα

- 80 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο

- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

- 1+½ κουταλάκι αλάτι

- 1 κουτί πραλίνα φουντουκού με γάλα και κακάο (τύπου Merenda)

- Λίγος κρόκος αυγού

Εκτέλεση

1. Αναμειγνύω και ανακατεύω σε μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Παράλληλα, ζεσταίνω το γάλα και προσθέτω το βούτυρο, αφήνοντας το ίσα-ίσα να λιώσει. Στη συνέχεια, αφού κάνω μια λακουβίτσα στο κέντρο του μείγματος αλευριού, προσθέτω τα αυγά χτυπημένα, ανακατεύω και ρίχνω το μείγμα γάλακτος, προσθέτοντας και το αλάτι.

Σε αυτό το σημείο αν θέλω το γλυκό μου να γίνει σαν τσουρέκι, ρίχνω λίγο μαχλέπι. Ξεκινάω σιγά-σιγά να ζυμώνω έως ότου δημιουργηθεί μια αφράτη ζύμη, την οποία αφήνω στην άκρη σκεπασμένη για να φουσκώσει.

2. Χωρίζω τη ζύμη σε ίσου μεγέθους ζυμαράκια τα οποία ανοίγω με πλάστη σε τέσσερα στρογγυλά φύλλα, ίδιων διαστάσεων και διαμέτρου. Βάζω το πρώτο φύλλο σε ταψάκι που έχω ντύσει με αντικολλητικό χαρτί, το αλείφω με Merenda, συνεχίζω με το δεύτερο, το αλείφω και εκείνο με Merenda και συνεχίζω την ίδια διαδικασία έως ότου τελειώσω με το τέταρτο φύλλο.

Αφού το αλείψω -χρησιμοποιώντας πινελάκι- με κρόκο αυγού, κόβω το γλυκό σε λωρίδες διαστάσεων 3-4 εκατοστών από το κέντρο προς τα έξω, διατηρώντας όμως ανέγγιχτο τον πυρήνα του ψωμιού. Έπειτα, στρίβω κάθε λωρίδα σε αντίθετη φορά από την προηγούμενη και αφήνω το γλυκό και πάλι στην άκρη για να φουσκώσει.

Τέλος, ψήνω το μερεντόψωμο για 30 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μοσχαρίσιο συκώτι τηγανιά

Για δύο άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά Για το συκώτι - 500 γραμμάρια συκώτι μοσχαρίσιο - 1 ξερό κρεμμύδι (σε ροδέλες) - 2-3 πράσινες πιπερ...

Χταποδάκι γιουβέτσι

Για 5-6 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά - 1 μεγάλο χταπόδι (ή πολλά μικρότερα) - Μισό φλιτζάνι ξίδι (κατά προτίμηση λευκό) - 3 μεγάλα φύλλα δά...

Κοτόπιτα με μανιτάρια και σφολιάτα

Για πυρέξ 20x10 εκατοστών Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 7-8 κομμάτια από στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα - 8 φέτε...

Φόρτωση άρθρων...