Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Μισοψημένες γεμιστές ντομάτες

Για 2-3 άτομα

Ετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 50 λεπτά

Υλικά

- 6 μέτριες ντομάτες, σφιχτές

- 800 γραμμάρια ανάμεικτος κιμάς

- 1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλή γαλέτα

- Αλάτι, πιπέρι, ψιλή ζάχαρη

- 1 ξερό κρεμμύδι

- 4-5 κουταλάκια σούπας βούτυρο

- 1 ποτηράκι λευκό κρασί

- Ντομάτα κονκασέ

- Μαϊντανός ψιλοκομμένος

- 1 φλιτζάνι τσαγιού χοντροτριμμένα καρύδια (προαιρετικά)

- Μισό φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο κίτρινο τυρί

- Λιωμένο βούτυρο (για το τέλος)

Για τη μπεσαμέλ

- 200 ml γάλα

- 20 γραμμάρια βούτυρο

- 25 γραμμάρια αλεύρι

- Αλάτι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

1. Κόβετε τις ντομάτες στα δύο κατά πλάτος και αφαιρείτε λίγη ψίχα. Τις στύβετε ελαφρά, τις τινάζετε να φύγουν οι πολλοί σπόροι, τις αραδιάζετε σε ταψί και τις πασπαλίζετε με λίγη ψιλή γαλέτα, στην οποία έχετε ανακατέψει αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Σε βαθιά κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι με βούτυρο και προσθέτετε τον κιμά, να καβουρδιστεί.

Όταν πάρει ελαφρύ χρώμα, σβήνετε με το κρασί και την ντομάτα, προσθέτετε λίγο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λίγο ζεστό νερό, καθώς και την ψίχα και τα υγρά από τις ντομάτες.

Όταν η γέμιση βράσει, προσθέτετε τα καρύδια και τη γαλέτα ανακατεύοντας, μέχρι να δημιουργηθεί μια γέμιση αρκετά πυκνή αλλά όχι υπερβολικά στεγνή. Γεμίζετε έπειτα τις ντομάτες, αλλά λίγο πιο κάτω από το χείλος τους.

2. Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ, βάζοντας σε μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο. Όταν ζεσταθεί και λιώσει, προσθέτετε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς και έως ότου να ενωθούν εντελώς τα υλικά, προσέχοντας όμως να μην πάρει χρώμα το μείγμα τους. Ρίχνετε τότε το γάλα, καυτό και λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει βράση.

Προσθέτετε το αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο και εξακολουθείτε να ανακατεύετε, πάντα σε χαμηλή φωτιά και μέχρι να γίνει μια εντελώς λεία κρέμα. Ρίχνετε τότε ακόμα λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και αποσύρετε, μοιράζοντας ποσότητες μπεσαμέλ σε κάθε γεμιστή ντομάτα.

Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και γαλέτα, ραντίζετε με λίγο λιωμένο βούτυρο και ψήνετε τις ντομάτες σε δυνατό, προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ξανθύνει η κρούστα τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πίτσα με μελιτζάνα και μοτσαρέλα

Για 8 κομμάτια Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά Για τη ζύμη - 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του - 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα - 1 κου...

Κοτόπιτα με μανιτάρια και σφολιάτα

Για πυρέξ 20x10 εκατοστών Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 7-8 κομμάτια από στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα - 8 φέτε...

Κοτόπουλο με μέλι και πορτοκάλια

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά (+ επιπλέον για μαρινάρισμα) Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά - 1 κοτόπουλο σε μερίδες - 2 κουταλάκια σούπας μουστάρδα Dijon - 1 κουταλ...

Φόρτωση άρθρων...