Μερίδες: 6-8

Χρόνος προετοιμασίας: 20'

Χρόνος μαγειρέματος: 1:30’

Υλικά

2 κιλά μπάμιες, καθαρισμένες

1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί

Για τη σύβραση

1 φλιτζάνι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

200 γραμμάρια λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες

300 γραμμάρια ντοματίνια βελανίδια, αποφλοιωμένα

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 μικρές ντομάτες αποφλοιωμένες, σε ροδέλες

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τις μπάμιες σε δόσεις για να μη βγάλουν τα σάλια τους.

Τις τοποθετείτε σε μπολ μέχρι να τελειώσετε με τις υπόλοιπες. Τις ρίχνετε όλες στην κατσαρόλα και τις σβήνετε με το ξίδι. Μαγειρεύετε για 1 λεπτό να εξατμιστεί και τις μεταφέρετε σε ταψί.

Βάζετε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, τις ντομάτες βελανίδια, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε ένα ποτήρι νερό και, μόλις πάρουν μια βράση, περιχύνετε με τη σύβραση τις μπάμιες. Ανακατεύετε όλα τα υλικά προσεκτικά με μια σπάτουλα και καλύπτετε με αλουμινόχαρτο.

Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 50 λεπτά. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο, τοποθετείτε από πάνω τις φέτες ντομάτας και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμη 15 λεπτά. Αφήνετε το φαγητό εκτός φούρνου να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά προτού σερβίρετε.