Χρόνος προετοιμασίας: 20'

Υλικά

6 ντομάτες μεγάλες

1 κρεμμύδι

4 παξιμάδια κριθαρένια

1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι βασιλικό πλατύφυλλο ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι σούπας φυλλαράκια από θυμάρι φρέσκο

1 κουταλάκι σούπας φυλλαράκια λουίζας, ψιλοκομένα

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1-2 κουταλάκια σούπας καλό κρασόξιδο

αλάτι χοντρό

10 παγάκια

Εκτέλεση

Σπάτε τα κριθαρένια παξιμάδια και τα ρίχνετε μέσα σε μια πολύ μεγάλη σαλατιέρα. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες.

Τρίβετε στον τρίφτη μία από αυτές και τη σκορπίζετε πάνω από τα παξιμάδια. Κόβετε τις υπόλοιπες ντομάτες σε κομμάτια και τις προσθέτετε στη σαλατιέρα.

Κόβετε και το κρεμμύδι σε σπιρτόξυλα και το ρίχνετε μέσα. Ανακατεύετε.

Προσθέτετε τα μυρωδικά και μπόλικο χοντρό αλάτι και ανακατεύετε ξανά. Σκορπίζετε τα παγάκια στη σαλατιέρα και ραντίζετε με δύο κουταλιές ξίδι. Περιχύνετε με άφθονο λάδι και σερβίρετε την ντοματοσαλάτα.

Πιθανότατα μια τέτοια αισθησιακή σαλάτα θα κάνει τους καλεσμένους σας να περιφρονήσουν τα υπόλοιπα εδέσματα του γεύματος, γι' αυτό προσέξτε με τι θα συνοδεύσετε τη σαλάτα και όχι τι θα συνοδεύσει η σαλάτα.

Μπορείτε να φτιάξετε τη σαλάτα σας αρκετή ώρα πριν το φαγητό, για να κατεβάσει η ντομάτα τα ζουμάκια και να μπορείτε να βουτάτε.

Τα κριθαρένια παξιμαδάκια είναι ιδανικά για αυτή τη σαλάτα γιατί είναι σκληρά και μετά δεν λιώνουν, αλλά μαλακώνουν.