Για οκτώ μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 10'

Χρόνος μαγειρέματος: 1:10'

Υλικά

5 παραδοσιακά φύλλα πίτας, του εμπορίου ή σπιτικά

Για τη γέμιση

2 φλιτζάνια τραχανά ξινό

¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο

3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ντομάτα σε κύβους (προαιρετικά)

2-3 αβγά

1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ

250 γραμμάρια φέτα τριμμένη

250 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση

Βράζετε τον τραχανά σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και τον σουρώνετε.

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε τον τραχανά και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα.

Προσθέτετε την ντομάτα, τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, το γάλα και τα τυριά. Δοκιμάζετε το αλάτι και προσθέτετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνετε ένα ρηχό αλουμινένιο ταψί με διάμετρο 34 εκατοστά και απλώνετε τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Ρίχνετε από πάνω το μίγμα του τραχανά και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα.

Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα.