Για 4 άτομα
Ετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
Υλικά
- 400 με 420 γραμμάρια ραβιόλια (σπιτικά)
- 250 γραμμάρια μελιτζάνες
- 300 γραμμάρια ανθότυρο
- 100 γραμμάρια καρυδόψιχα (τριμμένη)
- 3½ κουταλάκια σούπας κεφαλοτύρι (τριμμένο)
- 2 αυγά και 1 κρόκος αυγού
- ½ κουταλάκι σούπας μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- Αλάτι, λάδι για τηγάνισμα
- 1 φύλλο φασκόμηλου (ψιλοκομμένο)
- 1 φύλλο βασιλικού (ψιλοκομμένο)
Για τη σάλτσα
- 500 γραμμάρια αποφλοιωμένα ντοματάκια (ψιλοκομμένα)
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 5 κουταλιές λάδι
- 5 φύλλα βασιλικού (χοντροκομμένο)
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 8 κουταλάκια σούπας κεφαλοτύρι (τριμμένο)
- Αλάτι, πιπέρι
- Βούτυρο (για επάλειψη)
Εκτέλεση
1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια 1x1 εκατοστού, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις βάζουμε σε τρυπητό σκεύος να στραγγίξουν για 30 περίπου λεπτά. Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, τις ξεπλένουμε, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και τις τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι. Τέλος, τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί έτσι ώστε να φύγει το περιττό τηγανιτό λάδι.
2. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε μπολ και μόλις κρυώσουν προσθέτουμε την καρυδόψιχα, το μαϊντανό, το φασκόμηλο, το βασιλικό, το ανθότυρο, λιωμένο με πιρούνι, τα αυγά χτυπημένα, το κεφαλοτύρι, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Όταν είναι έτοιμη πλέον η γέμιση, γεμίζουμε με το μείγμα τα ραβιόλια. Έπειτα τα βράζουμε για 2 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
3. Για να φτιάξουμε την σάλτσα βασιλικού, βάζουμε σε κατσαρόλα τις ντομάτες, το σκόρδο, το λάδι, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βασιλικό και αφαιρούμε το σκόρδο. Αλείφουμε με βούτυρο τις επιφάνειες ενός πυρίμαχου σκεύους.
Κάνουμε στη συνέχεια μια στρώση με λίγα ραβιόλια, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα, πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βάζουμε το πυρίμαχο σκεύος με τα ραβιόλια σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 5 λεπτά και σερβίρουμε.