Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Ριζότο με καλαμαράκια

Μαγειρική

Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 25 λεπτά

Υλικά

- 600 γραμμάρια καλαμαράκια καθαρισμένα
- 3-4 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
- 1 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (ή γλυκό τσίλι)
- 5 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών (ή ψαριού) (ή τον αντίστοιχο σε κύβο με νερό)
- 1+1/3 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο
- 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- Μισό φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κουταλάκι σούπας χυμός λεμονιού
- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένουμε, στραγγίζουμε και στεγνώνουμε τα καλαμαράκια (ακόμα και με χαρτί κουζίνας αν χρειάζεται). Τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες, κρατώντας τα πλοκάμια ολόκληρα και αλατοπιπερώνουμε.

Έπειτα, σε τηγάνι, ζεσταίνουμε μία κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπούκοβο και το μισό σκόρδο. Όταν βγουν όλα τα αρώματα, ρίχνουμε τα καλαμάρια και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ασπρίσει η σάρκα τους, για περίπου 1 και κάτι λεπτά (όχι παραπάνω, θα σκληρύνουν).

Βγάζουμε στη συνέχεια τα καλαμαράκια με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Δεν πετάμε τα υγρά από το τηγάνι.

Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και τους χυμούς που έχουν βγάλει τα καλαμαράκια. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε και αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράζει.

2. Σε άλλη κατσαρόλα, ζεστάνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το υπόλοιπο σκόρδο για 1–2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3–4 λεπτά, ανακατεύοντας και μέχρι να γυαλίσει.

Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατόπιν, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι από το ζωμό και σιγοβράζουμε το ριζότο μέχρι να απορροφηθεί, ανακατεύοντας συχνά.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, προσθέτοντας μισό φλιτζάνι ζωμό τη φορά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να μελώσει το ριζότο, μια διαδικασία που θα πάρει περίπου 18–20 λεπτά.

Προσθέτουμε τέλος τα καλαμαράκια, το μαϊντανό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμα 1 λεπτό. Αποσύρουμε μετά το ριζότο από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ζυμαρικά με σπανάκι

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια σπαγγέτι (ή άλλα ζυμαρικά) - 350-400 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι - Ελαιόλαδο - 2-3 σκελί...

Κοτόπιτα με μανιτάρια και σφολιάτα

Για πυρέξ 20x10 εκατοστών Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 7-8 κομμάτια από στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα - 8 φέτε...

Μοσχαρίσιο συκώτι τηγανιά

Για δύο άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά Για το συκώτι - 500 γραμμάρια συκώτι μοσχαρίσιο - 1 ξερό κρεμμύδι (σε ροδέλες) - 2-3 πράσινες πιπερ...

Φόρτωση άρθρων...