Προετοιμασία: 20'
Μαγείρεμα: 60'
Υλικά
600 γραμμάρια πατατούλες λεπτόφλουδες, πλυμένες καλά
300 γραμμάρια καρότα baby
6 μικρά παντζάρια (στο μέγεθος της πατάτας περίπου)
2 μέτριες μαραθόριζες (κρατάτε τα φυλλαράκια για το σερβίρισμα)
8 κρεμμυδάκια για στιφάδο
αλάτι
Για τη βινεγκρέτ
125ml ελαιόλαδο
3ml ξίδι βαλσαμικό
1/3 κουταλάκι σούπας σπόρους γλυκάνισο κοπανισμένους
1 σκελίδα σκόρδο σε κομματάκια, ελαφρώς σοταρισμένο
1 κουταλάκι σούπας μουστάρδα
1 κουταλάκι γλυκού μέλι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τις μαραθόριζες κατά μήκος στη μέση ή στα 4 και κρατάτε στην άκρη τα φυλλαράκια τους. Ξεφλουδίζετε και τα κρεμμυδάκια.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες, τα καρότα και τα παντζαράκια. Καλό είναι να τα τρίψετε με βούρτσα ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν έμεινε πάνω τους ίχνος χώματος.
Αραδιάζετε τα λαχανικά σε πυρίμαχο σκεύος και τοποθετείτε ανάμεσά τους τα κομμάτια της μαραθόριζας και τα κρεμμυδάκια ολόκληρα. Αλατίζετε καλά, προσθέτετε στο ταψί ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό, σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τα λαχανικά στο ζεστό φούρνο για 1 ώρα. Στη 1 ώρα ελέγχετε με ένα πιρούνι αν ψήθηκαν όλα, αλλιώς συνεχίζετε το ψήσιμο για λίγο ακόμη.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη βινεγκρέτ: χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένα μίγμα ομοιογενές και πηχτό.
Σερβίρετε τα λαχανικά χλιαρά ή και κρύα, περιχύνοντας με τη βινεγκρέτ. Πασπαλίζετε με τα φυλλαράκια του φινόκιο που κρατήσατε, αφού πρώτα τα ψιλοκόψετε.