Για 5+ κομμάτια
Ετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Υλικά
Για τη ζύμη
- 250 ml γάλα
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 2 αυγά (το ένα για άλειμμα)
- Λίγο γάλα (για άλειμμα)
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια
- Άνηθος
- Δυόσμος
- Πιπέρι
- Αλάτι
- 1 αυγό
- Τυρί φέτα και ανθότυρο
Εκτέλεση
1. Σε λεκάνη, βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ένα αυγό και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ρίχνοντας σιγά-σιγά το αλεύρι και το αλάτι. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια και όταν δημιουργηθεί ένα αφράτο ζυμαράκι, το αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένο.
Αφού το ζυμάρι διπλασιαστεί, κάνουμε μικρές μπαλίτσες και τις αλευρώνουμε. Με πλάστη, ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε στρογγυλό φύλλο, μετρίου πάχους και αλείφουμε με ελαιόλαδο
2. Ετοιμάζουμε στο μεταξύ τη γέμιση: Σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σπανάκι σε ελαιόλαδο και προσθέτουμε δυόσμο, άνηθο, λίγο πιπεράκι και αλατάκι. Αφού τα σοτάρουμε όλα μαζί και στη συνέχεια χλιάνουν, προσθέτουμε στη γέμιση ένα αυγό χτυπημένο και τη φέτα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο τη γέμιση να σφίξει.
3. Σε κάθε στρογγυλό φύλλο που ανοίξαμε βάζουμε στις δύο, αντικριστές του πλευρές, ποσότητες γέμισης, κατά μήκος και αφήνουμε στη μέση κενό. Ξεκινάμε να τυλίγουμε σε ρολό, πρώτα τη μία πλευρά με τη γέμιση, φτάνοντας στο κενό και μετά, την άλλη πλευρά, σταματώντας στο πρώτο ρολό, επίσης στο κενό.
Έπειτα, ενώνουμε κυκλικά τις άκρες των ρολών, πιέζοντας να κλείσουν και έτσι έχουμε έτοιμο το πρώτο σαρικάκι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης και τοποθετούμε τα σαρικάκια στο ταψί που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα. Όταν τελειώσουμε, τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και λίγο γάλα και τα αφήνουμε για λίγη ώρα να διπλασιαστούν. Ψήνουμε τα σαρικάκια στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.