Χρόνος προετοιμασίας: 10'
Χρόνος μαγειρέματος: 40'
Υλικά
30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο καρότο, σε μικρούς κύβους
2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γραμμάρια φακές κόκκινες
1.200 ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα καρότα
3 κουταλάκια σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3-4 καρότα, καθαρισμένα, σε μέτριους κύβους
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
3 κουταλάκια σούπας πετιμέζι
φύλλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το καρότο, το σέλερι και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Προσθέτετε τις φακές, τον ζωμό λαχανικών και τη δάφνη και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35-40 λεπτά.
Για τα καρότα: Βάζετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα καρότα, αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού, το πετιμέζι και το θυμάρι και μαγειρεύετε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν.