Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 10'

Χρόνος μαγειρέματος: 40'

Υλικά

30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλο καρότο, σε μικρούς κύβους

2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

200 γραμμάρια φακές κόκκινες

1.200 ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου

1 φύλλο δάφνης

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα καρότα

3 κουταλάκια σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

3-4 καρότα, καθαρισμένα, σε μέτριους κύβους

½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

3 κουταλάκια σούπας πετιμέζι

φύλλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το καρότο, το σέλερι και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Προσθέτετε τις φακές, τον ζωμό λαχανικών και τη δάφνη και βράζετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35-40 λεπτά.

Για τα καρότα: Βάζετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα καρότα, αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού, το πετιμέζι και το θυμάρι και μαγειρεύετε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν.