Προετοιμασία: 30'
Μαγείρεμα:1:20'
Υλικά
1 κιλό σουπιές καθαρισμένες, σε μεγάλα κομμάτια
1 κιλό σταμναγκάθι πλυμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
½ φλιτζάνι ελιές πράσινες τσακιστές, χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ (προαιρετικά)
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε τις σουπιές στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνετε να βράσουν για λίγο στο ίδιο το νερό τους. Όταν απορροφηθεί σχεδόν όλο το νερό προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να σωθεί όλο το νερό.
Προσθέτετε το λάδι και σοτάρετε το μίγμα μέχρι να αρχίζει να κολλάει στην κατσαρόλα. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν οι σουπιές. Αφήνετε να σιγοβράσει για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές αλλά να κρατάνε ακόμα. Ελέγχετε τον ζωμό που έχει μείνει και αν χρειαστεί προσθέτετε ένα δύο φλιτζάνια επιπλέον για να βράσουν τα χόρτα.
Αφήνετε το σταμναγκάθι ολόκληρο χωρίς να το κόψετε και το προσθέτετε στις σουπιές. Ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί και να αρχίζει να βράζει πάλι το φαγητό. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και το σταμναγκάθι.
Στο τέλος προσθέτετε τις πράσινες ελιές και αφήνετε το φαγητό να πάρει μια δυο βράσεις ακόμα.
Αν ο ζωμός του φαγητού είναι πολύ αραιός, ανακατεύετε το χυμό λεμονιού με το κορνφλάουρ και το προσθέτετε στο φαγητό στο τέλος του βρασίματος. Αλλιώς προσθέτετε μόνο τον χυμό λεμονιού και αφήνετε να πάρει μια δυο βράσεις.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις