Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 25’

Χρόνος μαγειρέματος: 40'

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια

500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο

4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο

100ml κρασί κόκκινο, ξηρό

1 κουταλάκι γλυκού κύμινο

½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

20ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 αβγό

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα

500 γραμμάρια ώριμες ντομάτες ή κονκασέ

200 γραμμάρια ντοματοχυμό

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

100ml κρασί κόκκινο, ξηρό

1 κουτ γλυκού πελτέ ντομάτας

1 κουτ. σούπας βούτυρο

20 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

1 μικρό ξυλάκι κανέλα

3-4 κόκκους μπαχάρι

2 γαρίφαλα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το πιλάφι

250 γραμμάρια ρύζι καρολίνα

1.000ml ζωμό αλατισμένο

30 γραμμάρια βούτυρο

1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζετε το ψωμί και το περιχύνετε με το κρασί, το αφήνετε να βραχεί καλά και το στύβετε. Σε δεύτερο μπολ ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια, προσθέτετε το ψωμί και ζυμώνετε για 3-4 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC, στον αέρα. Ζυμώνετε και πλάθετε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα απλώνετε σε ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά.

Για τη σάλτσα: Σε μια πλατιά κατσαρόλα, όπου θα χωρέσουν κατόπιν τα σουτζουκάκια, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τις ντομάτες, τον ντοματοχυμό, το κρασί, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε τη σάλτσα για 5 λεπτά, προσθέτετε τα σουτζουκάκια και συνεχίζετε να σιγοβράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Για το πιλάφι: Σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά βάζετε τον ζωμό και μόλις κοχλάσει, προσθέτετε το ρύζι. Βράζετε μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο, το λεμόνι και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε το πιλάφι με τα σουτζουκάκια και μπόλικη σάλτσα.