Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Σπανακοτυρόπιτα

Για 12 κομμάτια

Ετοιμασία: 30 λεπτά (+ αναμονή για το φούσκωμα)

Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Υλικά

Για το φύλλο

- 3 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο

- 1 πρέζα αλάτι

- 3 κουταλάκια σούπας ξίδι ή τσίπουρο

- 6 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό

- 1+½ φλιτζάνι χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο

- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια

- Μισό ματσάκι μαϊντανός

- 1 κουταλάκι σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος

- 1 κουταλάκι σούπας άνηθος ψιλοκομμένος

- Μισό κιλό φέτα

- 2 αυγά

Για το άλειμμα

- Μισό φλιτζάνι γάλα

- Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω το αλεύρι και σχηματίζω στο κέντρο του μια λακκούβα. Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά για το φύλλο και ρίχνω σιγά – σιγά το νερό, ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να πάρω μια ζύμη σφιχτή και ομοιογενή.

Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμα χλιαρό νερό. Χωρίζω τη ζύμη σε 7 μέρη και τα ζυμώνω ξανά, το καθένα ξεχωριστά. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.

Πλένω καλά τα χόρτα και τα μυρωδικά και τα ψιλοκόβω. Ρίχνω το σπανάκι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Το ανακατεύω και το τρίβω με τα χέρια να μαραθεί.

Το ξεπλένω και το βάζω σε σουρωτήρι να στραγγίζει για 10 λεπτά. Ρίχνω το σπανάκι πάλι στο μπολ και προσθέτω τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά, τη φέτα και τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύω καλά.

Ανοίγω με τη βοήθεια ενός πλάστη τις μπάλες της ζύμης σε φύλλο, διαμέτρου λίγο μεγαλύτερη από το ταψί που θα χρησιμοποιήσω.

Τα φύλλα πρέπει να έχουν περιθώριο να κρέμονται γύρω από τα τοιχώματα του σκεύους. Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί και στρώνω στον πάτο του τρία φύλλα λαδωμένα. Κρατάω ένα φλιτζάνι γέμιση και από την υπόλοιπη αραδιάζω τη μισή πάνω στα φύλλα (δεν είναι απαραίτητο να καλύπτει όλα τα σημεία). Απλώνω από πάνω ένα ακόμα φύλλο και το λαδώνω.

Στην συνέχεια, ρίχνω την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζω με τα άλλα 3 φύλλα, αφού τα λαδώσω. Απλώνω τη γέμιση που κράτησα περιμετρικά στην άκρη του ταψιού και στη συνέχεια γυρίζω τα φύλλα που περισσεύουν από τα τοιχώματα του ταψιού ώστε να δημιουργήσω ένα στεφάνι που θα κλείσει μέσα την γέμιση.

Σε μπολ, ανακατεύω το γάλα με το ελαιόλαδο και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφω την επιφάνεια της πίτας. Χαράσσω την πίτα σε κομμάτια του μεγέθους που θέλω και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς μέχρι η πίτα να ροδίσει, περίπου μία ώρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ντολμαδάκια με ντομάτα και μελιτζάνα

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 300-350 γραμμάρια αμπελόφυλλα κονσέρβας ή φρέσκα (ζεματισμένα για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό και στραγγισμ...

Κοτόπιτα με μανιτάρια και σφολιάτα

Για πυρέξ 20x10 εκατοστών Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 7-8 κομμάτια από στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα - 8 φέτε...

Φόρτωση άρθρων...