Προετοιμασία: 30΄
Μαγείρεμα: 60΄
Υλικά
500γρ. φύλλο κρούστας (ή 12 φύλλα)
1 κιλό πιπεριές πολύχρωμες, καθαρισμένες, σε λεπτές λωρίδες
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 αβγά χτυπημένα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
160γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη γέμιση: σοτάρετε το κρεμμύδι στο μισό λάδι μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε τον κιμά. Σοτάρετε μέχρι να σπάσει ο κιμάς και να ασπρίσει. Προσθέτετε τις πιπεριές και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το βασιλικό και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και κατεβάζετε από τη φωτιά. Αφήνετε λίγο να κρυώσει. Προσθέτετε τα αβγά και το τριμμένο τυρί. Χωρίζετε το μίγμα στα δύο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε το υπόλοιπο λάδι με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνετε μια πετσέτα κουζίνας στον πάγκο και απλώνετε μια λαδόκολλα από πάνω.
Στρώνετε έξι φύλλα πάνω στη λαδόκολλα αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το λάδι και το βούτυρο. Απλώνετε το μισό μίγμα της γέμισης ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα αφήνοντας 4 εκατοστά περιθώριο στις τρεις άκρες και 6 εκατοστά στην πάνω άκρη κατά πλάτος. Διπλώνετε την κάτω άκρη πάνω από τη γέμιση και σηκώνετε την άκρη της πετσέτας μέχρι να αρχίσει να τυλίγεται το «στρούντελ».
Όταν τυλιχτεί μέχρι τη μέση διπλώνετε τις δύο άκρες προς τα μέσα να σκεπαστεί καλά η γέμιση και συνεχίζετε να τυλίγετε με τη βοήθεια της πετσέτας. Σηκώνετε το στρούντελ με την πετσέτα και τη λαδόκολλα και το τοποθετείτε με την άκρη από κάτω σε στενόμακρο λαδωμένο ταψί.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Αφήνετε 3-4 εκατοστά περιθώριο μεταξύ των δύο στρούντελ. Αλείφετε την επιφάνειά τους με τον κρόκο αβγού και τα ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Αν αρχίσουν να παίρνουν πολύ χρώμα στην αρχή, τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.
Αφήνετε τα στρούντελ να κρυώσουν λίγο πριν τα κόψετε.