Για 6-7 άτομα
Ετοιμασία: 10΄
Μαγείρεμα: 80+΄
Υλικά
- 1½ κιλό χοιρινό (χωρίς κόκκαλο)
- ½ κιλό δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- Χυμός από 3 πορτοκάλια
- 1 ποτήρι του νερού άσπρο κρασί
- 1 ποτήρι του νερού κονιάκ
- Λίγο ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά μαργαρίνη (προαιρετικά)
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε βαθύ μπολ, βάζουμε τα δαμάσκηνα, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν καλά. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη (δίνει πολύ ωραίο άρωμα) και ροδίζουμε το κρέας απ' όλες τις μεριές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες και ανακατεύουμε το κρέας στην κατσαρόλα να σοταριστεί κι αυτό. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο νερό και κλείνουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 45 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμο, ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ με τα δαμάσκηνα. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε μισή ώρα ακόμα να σιγοβράσει χωρίς να κλείσουμε τη χύτρα. Όταν είναι έτοιμο, κόβουμε το κρέας και σερβίρουμε. Ταιριάζει καταπληκτικά με πουρέ πατάτας ή ρύζι.