Χρόνος προετοιμασίας: 30’
Χρόνος μαγειρέματος: 1:50’
Υλικά
1 χταπόδι 2 κιλών
1 δαφνόφυλλο
3-4 κόκκους μαύρου πιπεριού
50 ml ξίδι κόκκινο
50 ml κρασί λευκό ξηρό
160 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κιλό φασολάκια, καθαρισμένα
500 γραμμάρια ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βάζετε το χταπόδι με το δαφνόφυλλο, τους κόκκους πιπεριού, το ξίδι και το κρασί σε μια μεγάλη πυρίμαχη κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο.
Κλείνετε με το καπάκι και βράζετε για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Το βγάζετε σε μια πιατέλα και κρατάτε ένα ποτήρι από τον ζωμό που έβρασε. Μόλις κρυώσει ελαφρώς το κόβετε σε ομοιόμορφα κομμάτια.
Στο μεταξύ, σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αφού μαραθούν ελαφρώς προσθέτετε τα φασολάκια και ανακατεύετε.
Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε ένα ποτήρι από τον ζωμό όπου έβρασε το χταπόδι, άλλο 1 ποτήρι νερό, κλείνετε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ενώνετε το χταπόδι με τα φασολάκια, καλύπτετε το φαγητό με λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις