Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 10 λεπτά

Μαγείρεμα: 40 λεπτά

Υλικά

- 1 κιλό καλαμάρια (ολόκληρα)

- 1 πακέτο ζυμαρικά (της αρεσκείας σας)

- 4 ώριμες ντομάτες (ή 1 κουτί κονκασέ)

- 5 γαρύφαλλα

- Μισό κουτάκι κανέλλα (ή ένα ξύλο κανέλλας)

- 5 δαφνόφυλλα

- Αλάτι

- Μισό κουταλάκι ζάχαρη

- 1 φλιτζάνι ούζο

- 2 κουταλάκια ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος

- Μισό κουταλάκι πιπέρι

- 2 μεγάλα κρεμμύδια (σε μέτρια κομμάτια)

- 1 σκελίδα σκόρδο

- 300 γραμμάρια γραβιέρα (σε μεγάλα λεπτά κομμάτια)

Εκτέλεση

1. Ξεπλένετε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα καλαμάρια και ξεκινάτε να τα καθαρίζετε εσωτερικά, αφαιρώντας στη συνέχεια το κεφάλι και τα μάτια. Όταν τελειώσετε, τα κόβετε σε μέτρια κομμάτια (ή αν σας αρέσει, αφήστε τα ολόκληρα).

2. Σε βαθιά κατσαρόλα, τσιγαρίζετε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και προσθέτετε τα καλαμάρια. Αφήνετε 3-4 λεπτά, αλατίζετε και ρίχνετε το πιπέρι. Αφού πάρουν χρώμα, τα σβήνετε με το ούζο και προσθέτετε τη κανέλα, τα γαρύφαλλα και τη ζάχαρη. Αφήνετε για δέκα λεπτά και ρίχνετε το κονκασέ ή τις ώριμες ντομάτες, τριμμένες. Χαμηλώνετε τη φωτιά και μόλις αρχίσει η βράση προσθέτετε τη δάφνη και περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο δυόσμο.

3. Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε, προσθέτοντας 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο. Βάζετε τα καλαμάρια και λίγη από την σάλτσα σε πήλινο σκεύος, στο κέντρο και τα μακαρόνια γύρω- γύρω. Ρίχνετε πάνω από τα καλαμάρια και τα μακαρόνια τη γραβιέρα και ψήνετε στο φούρνο για δέκα λεπτά περίπου και μέχρι να λιώσει το τυρί. Στα πρώτα πέντε λεπτά, σε σχάρα επάνω και τα υπόλοιπα πέντε, ακουμπώντας το πήλινο στον πάτο του φούρνου και προσθέτοντας την υπόλοιπη σάλτσα που έχει μείνει.