Ένα μωσαϊκό 84 τετραγωνικών μέτρων, της ύστερης Ρωμαϊκής και της Πρώιμης Βυζαντινής περιόδου, ανακαλύφθηκε στην Τουρκία.

Το μωσαϊκό ανακάλυψε τυχαία ένας αγρότης, ο Mehmet Emin Sualp, σκάβοντας το έδαφος για να φυτέψει δενδρύλλια. 

Παρατηρώντας κάποια χαρακτηριστικά μοτίβα κάτω από την επιφάνεια, ο αγρότης απευθύνθηκε στη διεύθυνση του μουσείου της πόλης Έλαζιγ και τις τοπικές αρχές. 

Οι έρευνες που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν ότι, το περίτεχνο μωσαϊκό ανάγεται στους ρωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους.

Εκτός από την έκτασή του, το μωσαϊκό διακρίνεται και για την ακρίβεια της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Το έργο απεικονίζει διάφορα ζώα και φυτά, μεταξύ των οποίων, λιοντάρια, αγριοκάτσικα, πάπιες και δέντρα. Το μωσαϊκό έχει απαράμιλλης ομορφιάς περιγράμματα και γεωμετρικά μοτίβα.

Ο διοικητής της επαρχίας Έλαζιγ, Numan Hatipoglu, το περιγράφει ως ένα από τα μεγαλύτερα μωσαϊκά που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή, το οποίο αναδεικνύει μία ζωντανή αναπαράσταση της εγχώριας άγριας ζωής, της χλωρίδας και της πανίδας.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, οι ανασκαφικές προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει, οδηγούν στην προσεκτική αποκάλυψη του μωσαϊκού. Οι αδιάλειπτες προσπάθειες έχουν φέρει στο φως περισσότερες ιστορικές κατασκευές, μεταξύ των οποίων, μία εκκλησία και ένα κελάρι κρασιών, γεγονός που μαρτυρά τον αρχαιολογικό πλούτο του χωριού Salkaya, σε απόσταση μόλις 14 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης Έλαζιγ.

«Πρόκειται για ένα καταπληκτικό εύρημα στην περιοχή», δήλωσε ο διοικητής Hatipoglu και: «Οι ζωηρές απεικονίσεις της εγχώριας χλωρίδας, με τις αρκούδες, τα αγριογούρουνα και τα διάφορα είδη ελαφιών, αναπαριστούν ζωηρά τη βιοποικιλότητα της ρωμαϊκής και της βυζαντινής περιόδου».

Ακόμα, τονίζει ότι η σημασία της ανασκαφής, υποδηλώνει ότι, εκτενέστερες ανασκαφές, ίσως φέρουν στο φως περισσότερα ιστορικά έργα τέχνης, οδηγώντας ενδεχομένως στρατηγικά στη δυνατότητα επιδείξεών τους στο κοινό.

Το ταξίδι ενός αγρότη στο ιστορικό παρελθόν

Ο Mehmet Emin Sualp, αγόρασε τη γη κάτω από την οποία βρισκόταν το μωσαϊκό έναντι 3.142 ευρώ, το 2020. Όταν έμαθε την αξία του ευρήματος, έμεινε κατάπληκτος.

«Πρόσεξα το μωσαϊκό καθώς φύτευα. Από τότε, συμμετέχω και εγώ στις ανασκαφές. Είναι αδύνατον να αποτιμηθεί σε χρήμα η αξία της ανακάλυψης. Το μουσείο γνωρίζει καλύτερα την πραγματική αξία του χώρου», ανέφερε ο αγρότης, τονίζοντας τη σημασία της συντήρησης των αρχαιολογικών θησαυρών.

Η συνταρακτική ανακάλυψη, εκτός από το ότι εμβαθύνει στην κατανόηση του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος της Τουρκίας, υποδηλώνει και τη σημασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς της περιοχής.

Αναμένεται ότι το μωσαϊκό θα αποτελέσει πόλο έλξης των ερευνητών και των επισκεπτών, φέρνοντας το Έλεζιγ στο επίκεντρο των ιστορικών εξερευνήσεων.