Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Αγρότης ανακάλυψε τυχαία μυστηριώδες κυκλικό οικοδόμημα (Video&Photos)

Ένα κυκλικό οικοδόμημα και ένα γήπεδο, και τα δύο από την προ-ισπανική περίοδο, εντοπίστηκαν σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Η κυκλική δομή και τα γύρω ερείπια ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Tecacahuaco, μια πόλη στην περιοχή Huasteca της πολιτείας Hidalgo στο κέντρο του Μεξικού, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας της χώρας (INAH).

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία από έναν κάτοικο που ήθελε να επεκτείνει τη γη του. Αυτός έσπευσε στις τοπικές αρχές να δείξει τα ευρήματα και στην συνέχεια, το INAH ενημερώθηκε για την ανακάλυψη, με τους αρχαιολόγους να πραγματοποιούν τρεις επισκέψεις στην περιοχή για την καταγραφή των ευρημάτων.

Έπειτα από γεωργικές εργασίες από έναν τοπικό αγρότη, ο λόφος αποκαλύφθηκε ότι περιέχει αρχιτεκτονικά κατάλοιπα μνημειακής κατασκευής. Περαιτέρω ανασκαφές από αρχαιολόγους του INAH αποκάλυψαν ένα προ-ισπανικό κτίριο με κυκλική βάση, αρχικά διαμέτρου 15 μέτρων. 

Η κατασκευή έχει ύψος 3,5 μέτρα και διαθέτει μια κεντρική σκάλα που πλαισιώνεται από δύο alfardas. Η προκαταρκτική χρονολόγηση υποδηλώνει ότι η δομή χρονολογείται από περίπου το 900 μ.Χ. έως το 1521 κατά τη μετακλασική περίοδο.

Ένα κυκλικό οικοδόμημα και ένα γήπεδο, και τα δύο από την προ-ισπανική περίοδο, εντοπίστηκαν σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Η κυκλική δομή και τα γύρω ερείπια ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Tecacahuaco, μια πόλη στην περιοχή Huasteca της πολιτείας Hidalgo στο κέντρο του Μεξικού, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας της χώρας (INAH). Η ανακάλυψη έγινε τυχαία από έναν κάτοικο που ήθελε να επεκτείνει τη γη του. Αυτός έσπευσε στις τοπικές αρχές να δείξει τα ευρήματα και στην συνέχεια, το INAH ενημ

Ο σκοπός της κυκλικής δομής

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο σκοπός της δομής είναι άγνωστος και η έλλειψη σημαντικών προϊσπανικών οικισμών στην περιοχή Huasteca το κάνει περισσότερο μυστήριο. Η ομάδα εικάζει ότι η δομή ήταν πιθανότατα υπό τον έλεγχο του Metztitlán, ενός ισχυρού, ανεξάρτητου κράτους των Otomi που αντιστάθηκε στην κατάκτηση από την Αυτοκρατορία των Αζτέκων.

Η κυκλική κατασκευή, η οποία διαθέτει μια καλά διατηρημένη σκάλα, φαίνεται να αντιπροσωπεύει τη βάση μιας μεγαλύτερης κατασκευής, αν και το INAH δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τον πιθανό αρχικό σκοπό του κτιρίου.

Επίσης, οι αρχαιολόγοι έχουν τεκμηριώσει άλλα αρχιτεκτονικά ερείπια σε κοντινή απόσταση, συμπεριλαμβανομένου ενός γηπέδου για μπάλα – που εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από φυτική κάλυψη και που έχει μήκος περίπου 18 μέτρα.  

Οι προ-ισπανικές κοινωνίες της Μεσοαμερικής έπαιζαν διάφορα παιχνίδια με μπάλα σε γήπεδα όπως αυτό.
Αλλά τα παιχνίδια δεν δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για ψυχαγωγία. Υπηρέτησαν έναν θεμελιώδη τελετουργικό και πολιτικό ρόλο για αυτούς τους αρχαίους πολιτισμούς. Άλλωστε αυτά τα γήπεδα κατελάμβαναν συχνά «προνομιακή ακίνητη περιουσία» στα τελετουργικά κέντρα ορισμένων πόλεων.

Αν και η ηλικία της κυκλικής δομής και των γύρω υπολειμμάτων εν γένει είναι ακόμη ασαφής, θραύσματα οψιδιανού (ένας τύπος φυσικού ηφαιστειακού γυαλιού) που συλλέχθηκαν στην επιφάνεια του εδάφους υποδεικνύουν ότι ο χώρος πιθανότατα κατοικήθηκε κατά τη μετακλασική περίοδο της μεσοαμερικανικής ιστορίας (περίπου 900-1521 μ.Χ.). Το τέλος αυτής της περιόδου αντιστοιχεί στην αρχή της κατάκτησης της περιοχής από τους Ισπανούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στον Δάνη Κατρανίδη αφιέρωσε η Κάτια Δανδουλάκη την παράσταση στη Χαλκίδα

Συγκινημένη ήταν η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη στο τέλος της θεατρικής παράστασης που έδωσε στην Χαλκίδα με τίτλο «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου», στο κατάμεστο θέατρο «Ορέστης Μα...

Ανακαλύφθηκε αρχαίο στρατόπεδο στρατηγικής σημασίας σε υψόμετρο 2.200 μέτρων (Video&Photos)

Ένα ρωμαϊκό στρατόπεδο ανακαλύφθηκε σε μεγάλο υψόμετρο στη Graubünden της Ελβετίας. Αυτή η ανακάλυψη ρίχνει φως στη στρατιωτική παρουσία των Ρωμαίων στην περιοχή. Το στρατόπεδο,...

Φόρτωση άρθρων...