Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Αίγυπτος: Bρέθηκαν κρυφοί θάλαμοι σε πυραμίδα 200 χρόνια μετά από προφητεία (Photos)

Η Πυραμίδα του Σαχουρέ βρίσκεται στην νεκρόπολη που έχει βρεθεί στην περιοχή Αμπουσίρ, νότια της Γκίζας στην Αίγυπτο. 

Ο φαραώ Σαχουρέ κυβέρνησε κατά τη διάρκεια της Πέμπτης Δυναστείας, περίπου το 2400 π.Χ. Ένα έγγραφο υποδηλώνει ότι ο Σαχουρέ δεν είχε βασιλική καταγωγή και λέγεται ότι ήταν γιος της θεότητας του Ήλιου, Ρα. Όπως και με άλλους φαραώ, η πυραμίδα του αποτελούσε μνημείο της βασιλείας του.

Η πυραμίδα του Σαχουρέ έχει βρεθεί στο επίκεντρο ανασκαφών πολλές φορές τους τελευταίους δύο αιώνες. 
Το 1836, ο Αιγυπτιολόγος John Shae Perring, έκανε ανασκαφές στην Πυραμίδα του Σαχουρέ, όταν παρατήρησε μια στοά γεμάτη συντρίμμια.

Ως ειδικός στα σχέδια ορόφων για αυτού του είδους τις κατασκευές, υπέθεσε ότι μπορεί να υπήρχαν αποθηκευτικοί χώροι. Ωστόσο χρειάστηκαν σχεδόν 200 χρόνια για να επιβεβαιωθούν τελικά οι υποψίες του.

Η πυραμίδα είχε υποστεί τόσο μεγάλη καταστροφή που ήταν αδύνατο να εισέλθει κάποιος. Έτσι ο Perring δεν είχε τρόπο να μάθει αν η υπόθεση του ήταν σωστή.

Δεκαετίες αργότερα, ο Γερμανός Αιγυπτιολόγος Ludwig Borchardt αγνόησε την υπόθεση του Perring όταν έκανε ανασκαφές στον χώρο στις αρχές του 1900. Αν είχε κοιτάξει πιο προσεκτικά, η ιστορία μπορεί να ήταν διαφορετική.

Ο Borchardt άφησε ένα μεγάλο μέρος της πυραμίδας ανεξερεύνητο. Το 1994 ξεκίνησε μια νέα ανασκαφή, αποκαλύπτοντας τεράστιες ασβεστολιθικές πλάκες καλυμμένες με πολύχρωμες εικόνες. Μια εικόνα δείχνει τον Σαχουρέ σε μία βάρκα με έναν στόλο πίσω του.

Τώρα, μια κοινή ομάδα Αιγύπτιων και Γερμανών αρχαιολόγων, που εργάζεται για την αποκατάσταση της πυραμίδας, έδειξε ότι ο Perring είχε δίκιο.

Με την χρήση μίας μεθόδου που εφαρμόζει παλμούς λέιζερ για να διαπερνά εμπόδια όπως δέντρα και τοίχους, οι ερευνητές χαρτογράφησαν το εξωτερικό και τους εσωτερικούς διαδρόμους και θαλάμους της πυραμίδας.

Οι αλλαγές θερμοκρασίας, η υψηλή υγρασία και οι συνθήκες ανέμου έχουν συμβάλλει στην κατάρρευση ορισμένων τμημάτων της πυραμίδας ανά τους αιώνες. Ο καθαρισμός μέρους των ερειπίων και η δημιουργία τρισδιάστατων χαρτών επέτρεψαν στους ερευνητές να αποκτήσουν μια καλύτερη αίσθηση της πυραμίδας και να εντοπίσουν οκτώ κρυφά δωμάτια.

Οι θάλαμοι αυτοί είναι πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες για να φιλοξενηθούν ταφικά αντικείμενα που ανήκαν στους Αιγύπτιους βασιλιάδες, σύμφωνα με τον Αιγυπτιολόγο, Mohamed Ismail Khaled από το Πανεπιστήμιο Julius-Maximilians, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας αποκατάστασης.

Αίγυπτος: Bρέθηκαν κρυφοί θάλαμοι σε πυραμίδα 200 χρόνια μετά από προφητεία

Καταρρέει η πυραμίδα 

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η πυραμίδα βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση οφείλεται στις αρχικές τεχνικές κατασκευής.

Ο πυρήνας της κατασκευής περιέχει κομμάτια ασβεστόλιθου, κομμάτια πήλινων αγγείων, άμμο και άλλα ερείπια. Αν και αυτά τα υλικά μείωσαν τον χρόνο και το κόστος κατασκευής. Ωστόσο, η τεχνική αυτή μπορεί να έκανε την πυραμίδα πιο επιρρεπή σε κατάρρευση, σύμφωνα με μελέτη.

Το τελευταίο έργο συντήρησης ξεκίνησε το 2019. Η ομάδα εργάζεται για τη σταθεροποίηση της κατασκευής. Στόχος είναι να καθαριστούν και να είναι ασφαλείς οι θάλαμοι προκειμένου να μπορεί η πυραμίδα να είναι προσβάσιμη στο κοινό κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Από την Ιωνία στο Ιόνιο. Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή»: Παρουσίαση της δίγλωσσης επετειακής έκδοσης από την Πειραιώς και την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η παρουσίαση της δίγλωσσης επετειακής έκδοσης: «Από ...

Φόρτωση άρθρων...