Άμεσα θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ευχαρίστησε όλους όσοι ενεπλάκησαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «η πρώτη, μεγαλύτερη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.» «Μέσα σε έξι ημέρες, η Πυροσβεστική, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει 300 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, περίπου 50 δηλαδή ημερησίως», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον γενικευμένης κλιματικής κρίσης, το οποίο προκαλεί πυρκαγιές όπως αυτές που τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν σε Νέο Κουβαρά- Σαρωνίδα και την ευρύτερη περιοχή, σε Λουτράκι, Δερβενοχώρια, Μέγαρα, Μάνδρα και Ρόδο, οι οποίες δημιουργούν πολύ μεγαλύτερο θερμικό φορτίο σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε την ενδεχόμενη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα, είτε από δόλο είτε από εγκληματική αμέλεια», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να βρίσκεται -και βρίσκεται- σε διαρκή επαγρύπνηση και να προσαρμόζει τους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων με αναβαθμισμένα μέσα και πρακτικές. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο λειτουργεί και η Κυβέρνηση», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
Αναφορικά με την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ήδη τα δύο προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αναβαθμίσεις και ως προς το έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής, αλλά και ως προς τον υλικό εξοπλισμό, ενώ επίκειται μια ακόμα μεγαλύτερη επένδυση σε μηχανισμούς και εξοπλισμό της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Πυροσβεστικό Σώμα. Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για ομάδες πεζοπόρων Τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα. Στο αίτημα ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η Σλοβακία, και η Πολωνία», είπε.
Ο Παύλος Μαρινάκης πρόσθεσε ότι με νομοθετική παρέμβαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, -ήδη από το 2022, η οποία επικαιροποιήθηκε και φέτος την άνοιξη- στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, εφόσον ιδιοκτήτες χώρων που χρήζουν καθαρισμό κατά τη διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου δε μεριμνήσουν γι’ αυτόν, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν αυτεπαγγέλτως.
«Οι αποζημιώσεις»
«Από την Τρίτη έχει αρχίσει η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην Αττική, ενώ σήμερα ξεκινούν και στο Λουτράκι. Με βάση την καταγραφή που έχει μέχρι τώρα γίνει στην Ανατολική Αττική και τη Μάνδρα υπάρχουν 15 κατοικίες και 2 επαγγελματικοί χώροι με κόκκινη σήμανση και 13 κατοικίες με κίτρινη σήμανση. Η καταγραφή συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθούν ζημιές σε τυχόν διάσπαρτα οικήματα. Ενεργοποιήθηκε και το πλαίσιο της κρατικής αρωγής με μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ένα πλαίσιο το οποίο, αξιοποιώντας και την πλατφόρμα arogi.gov.gr, θα υλοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακολουθώντας τη φιλοσοφία σύντμησης των χρόνων που έχει επιτευχθεί όλη την προηγούμενη περίοδο, ενώ τα μέτρα θα είναι στοχευμένα, ώστε η αρωγή να κατευθυνθεί στους πολίτες και επιχειρηματίες που την έχουν ανάγκη. Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σήμερα το απόγευμα», είπε για τις αποζημιώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για την εισβολή
«Η 20η Ιουλίου 1974, η μέρα της έναρξης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι μία από τις τραγικότερες ημέρες της κυπριακής ιστορίας και του ελληνισμού γενικότερα. Η θλιβερή αυτή επέτειος, σαράντα εννέα χρόνια μετά, συνεχίζει να αποτελεί το μόνο τείχος Διχασμού στην Ευρώπη. Δεν ξεχνούμε αφού η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί ένα διαχρονικό εθνικό στόχο. Την Τετάρτη, 26 Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Την ίδια μέρα θα λάβει χώρα στη Λευκωσία σε επίπεδο ηγετών η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Η Ελλάδα εδραιώνει και ενισχύει τα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι ερωτήσεις
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένη κυβέρνηση από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις φωτιές, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «ποτέ δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχουν γίνει όλα, όσο είναι εν εξελίξει αυτό το φαινόμενο το οποίο γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο σ’ όλο τον κόσμο. Αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει το Κράτος, ως έχει υποχρέωση, είναι να βελτιώνεται από τη μία χρονιά στην άλλη, από τη μία μέρα στην άλλη. Έχουν αυξηθεί τα μέσα τα οποία χρησιμοποιεί το Κράτος, από περίπου 3.400 σε 3.600. Έχει αυξηθεί η δυναμική του προσωπικού από 15.500 σε 16.500. Δόθηκαν στους Δήμους 25 εκ. ευρώ, νωρίτερα από ποτέ – από τον Μάρτιο – για μια διαδικασία καθαρισμού των εκτάσεων». «Από εκεί και πέρα, η δεύτερη απόλυτη προτεραιότητα μετά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, είναι η προστασία των περιουσιών. Σας ανέφερα κάποιες απώλειες σπιτιών και επαγγελματικών χώρων. Στόχος μας είναι αυτές να περιορίζονται κάθε φορά στο ελάχιστο και σίγουρα η συνέχεια είναι πέραν των κρίσιμων υποδομών και συνολικά των υποδομών και η προστασία του περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση, εγκληματικές αμέλειες, πολλές φορές και ο δόλος κάποιων, να σκεφτείτε ότι, όπως ενημερώθηκα, από την αρχή του χρόνου έχουμε 99 συλλήψεις για περιπτώσεις εμπρησμών, πέντε εκ των οποίων είναι με την κατηγορία η οποία έχει μέσα το στοιχείο του δόλου. Και μόνο τις τελευταίες μέρες είναι πάνω από 10 οι αντίστοιχες συλλήψεις. Όλο αυτό, λοιπόν, καθιστά την ανάγκη να είμαστε όλο και πιο αποτελεσματικοί και να βελτιωνόμαστε συνεχώς», είπε ο κ Μαρινάκης.
Ερωτηθείς αν έχει εικόνα τι έκαναν οι Δήμοι με τα χρήματα που πήραν για καθαρισμούς, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι« ούτε προσωπικά, ούτε συνολικά η Κυβέρνηση -και μάλιστα το έχει αποδείξει αυτό και ο Πρωθυπουργός- δεν μας αρέσουν οι γενικεύσεις. Να γυρίσουμε και να πούμε ότι τα χρήματα αυτά τα πέταξαν οι Δήμαρχοι, τα έδωσαν σε άλλη κατεύθυνση και δεν είναι και νομίζω και σωστή κρίση αυτή. Υπάρχουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι οποίες οφείλουν και ελέγχουν το σύνολο των συμβάσεων, όχι μόνο στη διαδικασία του καθαρισμού των εκτάσεων. Και από εκεί και πέρα, όπως είπα, προφανώς άπαντες αξιολογούμαστε και κρινόμαστε και από τις αρμόδιες Αρχές συνολικά του κράτους, αλλά και από τους πολίτες. Αλλά δεν θα ήθελα αυτό να το βάλουμε σε ένα σωρό και να πούμε κανένας δεν έκανε τίποτα. Πάντοτε πρέπει να γίνονται όλο και περισσότερα και ο καθένας ξεχωριστά από εμάς, αυτό αφορά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά όχι μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κρινόμαστε καθημερινά για το πόσο καλύτερα είναι τα πράγματα και πόσο αποτελεσματική είναι η πολιτική μας, είπε.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Νίκα, για τον πρωθυπουργό και τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι δεν είχε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Ερωτηθείς πόσο κοντά είναι για την πολιτική γεωγραφία που αρχίζει και διαμορφώνεται στη Βουλή πέριξ της ψήφου που σχετίζεται με τους Έλληνες του εξωτερικού, πόσο κοντά είναι το Σώμα στον πήχη των 200 βουλευτών που απαιτείται για το πράσινο φως, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε στην αρμόδια Επιτροπή ότι θα ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εφόσον αυτό επιβεβαιώνεται. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Νομίζω ότι όσες περισσότερες πολιτικές δυνάμεις τοποθετούνται θετικά, τόσο πιο κοντά είμαστε στον σημαντικό αριθμό 200, που είναι ο αριθμός που θα μας δώσει τη δυνατότητα να λύσουμε μια άδικη εκκρεμότητα. Ήταν μια, η πρώτη ουσιαστικά νομοθετική πρωτοβουλία, πριν το οικονομικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί, την επόμενη εβδομάδα. Είναι μια ευκαιρία, ένα στοίχημα αξιοπιστίας για το πολιτικό σύστημα να ενώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Και έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι θα γίνει αυτό την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
Ερωτηθείς για την αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ Τουρκίας και την πιθανή όδευση χερσαίου αγωγού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι «οι σχέσεις μας με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο στενές και ισχυρές. Από εκεί και πέρα, εγώ δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να σχολιάσω τις διμερείς σχέσεις μεταξύ άλλων κρατών.»