Πέμπτη
14 Νοεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκαν αρχαίες κυλινδρικές σφραγίδες 6.000 ετών (εικόνες)

Αρχαίες κυλινδρικές σφραγίδες 6.000 ετών με μυστηριώδη σύμβολα ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, οδηγούνται στην ανακάλυψη του πώς, αρχαίες κυλινδρικές σφραγίδες, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της γραφής στην αρχαία Μεσοποταμία, σημειώνοντας μία σημαντική πρωτοπορία στην κατανόηση της προέλευσης της γραπτής γλώσσας.

Η έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antiquity, αποκαλύπτει τη σχέση ανάμεσα σε εικόνες που είναι λαξευμένες στις σφραγίδες αυτές – ορισμένες από τις οποίες χρονολογούνται πριν από 6.000 χρόνια – και στις πρωτο-σφηνοειδείς υπογραφές που εμφανίστηκαν περίπου το 3000 π.Χ. στην Ουρούκ, μία από τις πρώτες και πιο ισχυρές πόλεις της Μεσοποταμίας.

Οι κυλινδρικές σφραγίδες ήταν μικρά αντικείμενα από πέτρα με περίτεχνα λαξεύματα, που περιέβαλαν τις πήλινες επιγραφές, προκειμένου ν’ αφήνουν το αποτύπωμά τους. Αρχικά, χρησιμοποιούνταν κυρίως για διοικητικούς σκοπούς, σε μια κοινωνία που γινόταν ολοένα και πιο περίπλοκη, ωθούμενη από την ανάπτυξη του εμπορίου, την αγροτική παραγωγή και την παραγωγή της κλωστοϋφαντουργίας.

Δημιουργώντας σύμβολα που θα μπορούσαν ν’ αντιγραφούν σε επιγραφές, οι σφραγίδες αυτές συντελούσαν στην καταγραφή των αγαθών και των συναλλαγών, διασφαλίζοντας τη λογιστική ακρίβεια και την οργάνωση. Η συγκεκριμένη λειτουργία, έθεσε τα θεμέλια για τη μεταγενέστερη εξέλιξη σε επίσημο σύστημα γραφής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία των σφραγίδων στη μετάβαση από τις συμβολικές αναπαραστάσεις, στην πρώιμη γραφή. Η πρωτο-σφηνοειδής γραφή, ένα από τα πιο πρώιμα γνωστά συστήματα γραπτής γλώσσας, εμφανίστηκε στην ίδια περιοχή, δηλαδή στην Ουρούκ.

Ανακαλύφθηκαν αρχαίες κυλινδρικές σφραγίδες 6.000 ετών

Πώς άλλαξε η εικονογραφική γραφή

Το αρχαίο σύστημα γραφής, το οποίο εμφανίστηκε περί από την τέταρτη χιλιετία π.Χ., ήταν εικονογραφικό και περιείχε πάνω από χίλια σύμβολα. Ενώ πολλά από τα σύμβολα αυτά παραμένουν κρυπτογραφημένα, οι ομοιότητες που παρατηρούνται ανάμεσα στις εντυπώσεις από τις σφραγίδες και τα σύμβολα της πρωτο-σφηνοειδούς γραφής, μαρτυρούν μία κοινή προέλευση ή εξέλιξη, με τα σύμβολα να μετατρέπονται, με την εξέλιξη του χρόνου, σε σημεία.

Η Ιταλίδα καθηγήτρια Silvia Ferrara, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, περιγράφει την μετάβαση αυτή ως μια καθοριστική εξέλιξη της ανθρώπινης ιστορίας, σηματοδοτώντας την μετάβαση από τον προϊστορικό συμβολισμό στο δομικό γραφικό σύστημα. Η Ferrara και η ομάδα της, αναγνώρισαν επανεμφανιζόμενα μοτίβα στις σφραγίδες αυτές, μεταξύ των οποίων σχέδια που συνδέονται με την μεταφορά αγαθών, όπως υφασμάτων και κεραμικών.

Τα ίδια θέματα επανεμφανίζονται σε σημεία της πρωτο-σφηνοειδούς γραφής, υποδηλώνοντας ότι, τα σύμβολα στις σφραγίδες, μπορεί να εμπνεύστηκαν ή να συνέβαλαν απευθείας στο πρωτο– σφηνοειδές σύστημα.

Ο συσχετισμός προσφέρει ανεκτίμητα στοιχεία στο ιστορικό πλαίσιο και τη σταδιακή ανάπτυξη της γραφής στην Μεσοποταμία. Οι κυλινδρικές σφραγίδες δεν είχαν απλώς διακοσμητικό ρόλο, αλλά εξυπηρετούσαν και λειτουργικούς και διοικητικούς σκοπούς, στη διαχείριση των αγαθών και τη διατήρηση του ελέγχου στις οικονομικές συναλλαγές.

Ανακαλύφθηκαν αρχαίες κυλινδρικές σφραγίδες 6.000 ετών

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης : Χρυσός Αλέξανδρος στις «Καλές γιορτές» του Σκάνταρ Κόπτι

Με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους «Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος», που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, θα φύγει από τη Θεσσαλονίκη ο Σκάνταρ Κ...

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέσα από 10 φωτογραφίες – Αξέχαστες στιγμές της φετινής διοργάνωσης με χορηγό το Eurojackpot

Σε μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα γεμάτη από σινεφίλ, δημιουργούς, διασημότητες και απλούς θεατές, πραγματοποιήθηκε το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Χιλιάδες κινηματογρ...

Φόρτωση άρθρων...