Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν άγνωστη αρχαία γλώσσα 3.000 ετών.
Αρχαιολογικές έρευνες στη Μέση Ανατολή αποκαλύπτουν πώς ένας χαμένος αρχαίος πολιτισμός χρησιμοποίησε μία άγνωστη γλωσσολογία για να προωθήσει τον πολυπολιτισμικότητα και την πολιτική σταθερότητα.
Επίσης, οι πρωτοποριακές ανακαλύψεις ρίχνουν νέο φως στο πώς λειτουργούσαν οι πρώιμες αυτοκρατορίες.
Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στην Τουρκία στα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Χετταίων, αποφέρουν αξιοσημείωτα στοιχεία ότι οι δημόσιες υπηρεσίες της αυτοκρατορίας περιελάμβανε ολόκληρα τμήματα που ήταν πλήρως ή εν μέρει αφιερωμένα στην έρευνα των θρησκειών των λαών.
Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι, στην 2η χιλιετία π.Χ., οι ηγέτες των Χετταίων είπαν στους δημοσίους υπαλλήλους τους να καταγράψουν τις θρησκευτικές λειτουργίες και άλλες παραδόσεις των υποδουλωμένων λαών, γράφοντάς τες στις αντίστοιχες τοπικές γλώσσες τους (αλλά σε Χεττιτική γραφή) έτσι ώστε αυτές οι παραδόσεις να μπορέσουν να διατηρηθούν και να ενσωματωθούν στο εξαιρετικά πολυπολιτισμικό θρησκευτικό σύστημα της αυτοκρατορίας.
Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί σε αρχαίες γλώσσες έχουν ανακαλύψει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι των Χετταίων διατήρησαν και κατέγραψαν θρησκευτικά έγγραφα από τουλάχιστον πέντε εθνοτικές υποδουλωμένες ομάδες.
Το τελευταίο παράδειγμα αποκαλύφθηκε μόλις πριν από δύο μήνες. Αποδείχθηκε ότι ήταν γραμμένο σε μια προηγουμένως άγνωστη γλώσσα της Μέσης Ανατολής που είχε χαθεί για έως και 3.000 χρόνια.
Έπειτα από δεκαετίες, περίπου 30.000 ολοκληρωμένα και αποσπασματικά πήλινες πινακίδες έχουν ανακαλυφθεί στα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας των Χετταίων, της Χαττούσας (σήμερα γνωστής ως Bogazkoy) περίπου 100 μίλια ανατολικά της σημερινής πρωτεύουσας της Τουρκίας, της Άγκυρας.
Η συντριπτική πλειοψηφία γράφτηκε στην κύρια γλώσσα της αυτοκρατορίας, την Χεττιτική. Ωστόσο, οι γραμματείς της κυβέρνησης των Χετταίων έγραψαν περίπου το 5% από αυτά πλήρως ή εν μέρει στις γλώσσες των υποδουλωμένων εθνοτικών ομάδων της αυτοκρατορίας – λαών όπως οι Λούβιοι (Luwians), οι Palaians, οι Χάττι (Hattians) και οι Χουρρίτες (Hurrians).
Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα γλώσσα, η οποία καταγράφηκε από κυβερνητικούς γραμματείς (και ήταν προηγουμένως άγνωστη στους σύγχρονους ακαδημαϊκoύς) ονομάζεται Kalasmaic – επειδή φαίνεται να μιλήθηκε από έναν υποδουλωμένο λαό σε μια περιοχή που ονομάζεται Κάλασμα (Kalasma) στα βορειοδυτικά σύνορα της αυτοκρατορίας.
Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι ακόμη και οι πιο άσημες γλώσσες στην αυτοκρατορία καταγράφονταν, μελετήθηκαν και διατηρήθηκαν σε γραπτή μορφή.