Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε αρχαίο στρατόπεδο στρατηγικής σημασίας σε υψόμετρο 2.200 μέτρων (Video&Photos)

Ένα ρωμαϊκό στρατόπεδο ανακαλύφθηκε σε μεγάλο υψόμετρο στη Graubünden της Ελβετίας. Αυτή η ανακάλυψη ρίχνει φως στη στρατιωτική παρουσία των Ρωμαίων στην περιοχή.

Το στρατόπεδο, που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2.200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή Colm la Runga, είναι οχυρωμένο με τρεις τάφρους και έναν προμαχώνα, προσφέροντας ένα στρατηγικό σημείο υπεροχής από τις περιβάλλουσες κοιλάδες και τα περάσματα. H εξαιρετικό ανακάλυψη, χρονολογείται στην ίδια περίοδο με το κοντινό πεδίο μάχης στην περιοχή Crap Ses, δηλαδή στον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ.

Η ανακάλυψη είναι αποτέλεσμα της διαρκούς έρευνας που έχει αναλάβει η έδρα Vindonissa του πανεπιστημίου της Βασιλείας, σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία του Graubünden, αναφέρεται σε ανακοίνωση του καντονιού της Graubünden.

Από το 2021, τα παραπάνω ιδρύματα ερευνούν το τοπίο των ρωμαϊκών συγκρούσεων στην περιοχή Crap Ses, ανάμεσα στο χωριό Κούντερ και Tiefencastel. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια έπαιξε η συμμετοχή του μεγάλου αριθμού εθελοντών χειριστών ανιχνευτών της Ελβετικής Ομάδας Εργασίας Ανίχνευσης (Swiss Prospecting Working Group).

To επίτευγμα σημειώθηκε το φθινόπωρο το 2023, όταν ένας εθελοντής χειριστής ανιχνευτικής συσκευής υψηλής ανάλυσης LiDAR, αξιοποιώντας δεδομένα από τoν εθνικό οργανισμό χαρτογράφησης Swisstopo, παρατήρησε στην κορυφή του βουνού μία θαμμένη δομή που αποδείχθηκε ότι ήταν ένα αρχαίο ρωμαϊκό στρατόπεδο.

Η παλμική τεχνολογία οπτικού ραντάρ LiDAR, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας αναλυτικών ψηφιακών μοντέλων του εδάφους μέσα από την ανάλυση με λέιζερ, κάνοντάς την πολύτιμο εργαλείο της αρχαιολογίας.

Τα δεδομένα από αυτά τα μηχανήματα νέας γενιάς αποκαλύπτουν ακόμη και τις μικρότερες διαφοροποιήσεις στο έδαφος, οδηγώντας στην ανακάλυψη προηγουμένως κρυφών αρχαιολογικών τοποθεσιών σε πυκνές ζούγκλες και απόμακρες ορεινές περιοχές, όπως είναι η Graubünden.

Ανακαλύφθηκε αρχαίο στρατόπεδο στρατηγικής σημασίας

Στρατιωτικό φυλάκιο στρατηγικής σημασίας

Το ρωμαϊκό στρατόπεδο του Colm la Runga βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία με θέα την κοιλάδα του ποταμού Landwasser, την κοιλάδα της οροσειράς Albula, το Domleschg και τo Surses. H τοποθεσία έδινε στις ρωμαϊκές δυνάμεις τη δυνατότητα ελέγχου νευραλγικών περασμάτων και εποπτείας της κίνησης μέσα από τις κοιλάδες αυτές, ιδιαίτερα το σημαντικό πέρασμα στο Lenzerheide.

Ανάμεσα στα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα μέσα στο στρατόπεδο, συμπεριλαμβάνονται όπλα και εξοπλισμός των Ρωμαίων στρατιωτών, όπως σφεντόνες και καρφιά από παπούτσια. Αξιοσημείωτο είναι πως, στις σφεντόνες υπάρχει η σφραγίδα της 3ης Λεγεώνας, μια ρωμαϊκή μονάδα που είχε σχέση με την μάχη στο Crap Ses.

H σύνδεση αυτή μαρτυρά ότι, το στρατόπεδο συνδεόταν άμεσα με στρατιωτικές ενέργειες του παρακείμενου πεδίου μάχης, παρέχοντας επιπλέον στοιχεία για τις στρατιωτικές, στρατηγικές επιχειρήσεις των Ρωμαίων στην περιοχή.

Η σημασία του στρατοπέδου στη ρωμαϊκή στρατιωτική ιστορία

Η εκ νέου ανακάλυψη του ρωμαϊκού στρατοπέδου δεν είναι σημαντική μόνο για την κατανόηση της ρωμαϊκή στρατιωτικής στρατηγικής στην Ελβετία, αλλά επιπλέον συμβάλλει στο συνολικό αφήγημα της ρωμαϊκής επέκτασης στην περιοχή των Άλπεων.

Η περιοχή του στρατοπέδου στο Graubünden δίνει στους ερευνητές τη δυνατότητα να ιχνηλατήσουν τις κινήσεις των ρωμαϊκών δυνάμεων ανά πολλές δεκάδες χιλιόμετρα, από το Bergell έως το ορεινό πέρασμα Septimer Pass έως την περιοχή Tiefencastel, και παρακάτω, στο Chur και την Κοιλάδα του Αλπικού Ρήνου.

Το εύρημα είναι  αξιοσημείωτο, καθώς μαρτυρά το βεληνεκές των ρωμαϊκών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, το  οποίο δεν έχει εξερευνηθεί αρκετά. Η ικανότητα ανίχνευσης της ρωμαϊκής πορείας μέσα από τις ορεινές περιοχές, προσφέρει μία νέα οπτική στον τρόπο άσκησης του ελέγχου των Ρωμαίων στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...