Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε νεκρόπολη σε έναν ιστορικό τόπο (Photos)

Μια νεκρόπολη ανακαλύφθηκε στην Καππαδοκία, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά κέντρα της Τουρκίας. Η Καππαδοκία υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες περιοχές της ανατολικής Μικράς Ασίας. Ιστορική περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας στην Τουρκία, η Καππαδοκία είναι γνωστή για το μοναδικό σεληνιακό της έδαφος, τις υπόγειες πόλεις, τις εκκλησίες σε σπηλιές και τα λαξευμένα στους βράχους σπίτια.

Εκεί έγινε μια πρωτοφανής αρχαιολογική ανακάλυψη μιας νεκρόπολης που διαφέρει από τους χαρακτηριστικούς της περιοχής, λαξευμένους από βράχο, τάφους.

Οι ανασκαφές στην επαρχία Νεβσεχίρ της Κεντρικής Ανατολίας, ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, μετά το κλείσιμο του υπαίθριου μουσείου της περιοχής, καθώς οι αρχαιολόγοι είχαν υπόνοιες για πιθανές νέες ανακαλύψεις στην περιοχή.

Τάφοι εμφανίζονται σε όλες τις εκκλησίες των σπηλαίων της Καππαδοκίας. Οι νεκροί άγιοι θάβονταν σε οβάλ λάκκους που σκάβονταν στα πατώματα και τους τοίχους των εκκλησιών.

Συχνά, οι τάφοι αποτελούσαν μέρος του αρχικού σχεδιασμού των εκκλησιών. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, χαρασσόταν μια τοξωτή εσοχή (ακροστύλιο) στον τοίχο που προοριζόταν για το σώμα του νεκρού.

Ωστόσο, οι περισσότεροι απ’ τους τάφους, λαξεύτηκαν στο δάπεδο μετά την ολοκλήρωση της εκκλησίας. Περιστασιακά, το γεωλογικό τοπίο, απαιτούσε οι τάφοι να βρίσκονται έξω απ’ την εκκλησία.

Για παράδειγμα, η εκκλησία Karabulut Kilise (Κοιλάδα Zemi, Göreme), λαξεύτηκε σε μορφή μιας καμινάδας «νεραΐδας» (οι χαρακτηριστικοί βραχώδεις σχηματισμοί της περιοχής που παραπέμπουν, λόγω σχήματος, σε καμινάδες διάσπαρτες στην κοιλάδα), με αποτέλεσμα, οι τάφοι της εκκλησίας να βρίσκονται στο εξωτερικό της.

Ανακαλύφθηκε νεκρόπολη σε έναν ιστορικό τόπο

Πρωτόγνωρη ανακάλυψη

Στην Καππαδοκία, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά μια νεκρόπολη χωρίς λαξευτούς τάφους, στην εκκλησία Tokali (εκκλησία Buckle).

«Αυτήν τη στιγμή, μπροστά από την εκκλησία Tokalı, για πρώτη φορά στο Goreme, ανακαλύψαμε μια περιοχή νεκρόπολης που δεν αποτελείται από τάφους σκαλισμένους σε βράχο.\ Η πιο πρόσφατη ανακάλυψη ήταν ένας τάφος παιδιού με διάφορα τεχνουργήματα. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες,  θα τα εκθέσουμε στο Μουσείο Νεβσεχίρ», δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής των ανασκαφών  στην Καππαδοκίας, Birol İnceciköz.

«Συναντήσαμε διάφορα ευρήματα ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει στις ανασκαφές. Οι χώροι κελαριού, κουζίνας και εργαστηρίων της εκκλησίας Balkonlu που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την εκκλησία Tokalı, αποκαλύφθηκαν», δήλωσε ο Birol İnceciköz.

Ανακαλύφθηκε νεκρόπολη σε έναν ιστορικό τόπο

Η εκκλησία Tokali

Η Εκκλησία Tokali είναι μια τεράστια εκκλησία που καλλιτεχνήθηκε σε βράχο, κοντά στο Υπαίθριο Μουσείο Göreme. Λόγω του μεγάλου μεγέθους της, του εντυπωσιακού υπόγειου παρεκκλησίου και των τοιχογραφιών του 9ου αιώνα, που απεικονίζουν τη ζωή του Χριστού, εξακολουθεί να  θεωρείται η πιο αξιόλογη από τις άλλες, πολυάριθμες  σκαλιστές εκκλησίες στην περιοχή.

Ο δρόμος που συνδέει τις πόλεις Ορταχισάρ και Göreme, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1956, έκλεισε πριν από δυο χρόνια όταν λειτούργησε νέος δρόμος.

Οι ανασκαφές, οι οποίες ξεκίνησαν στον παλιό δρόμο, συνεχίζονται με διαβουλεύσεις από το Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Nevşehir Hacı Bektaş Veli. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως, οι αρχαιολογικοί χώροι αποδίδουν μεγαλύτερες εκτάσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...