Νεολιθικός οικισμός χιλιάδων ετών ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στη νότια Γαλλία. Εκεί που κάποτε ήταν τόπος αμέτρητων αρχαίων πολιτισμών, αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν συνεχώς απομεινάρια του παρελθόντος.
Πολλά από τα κτίσματα της αρχαιότητας ισοπεδώθηκαν με την πάροδο του χρόνου, για να γίνουν καλλιέργειες και να χτιστούν πιο σύγχρονα κτίρια. Οι αρχαιολόγοι σήμερα ανακαλύπτουν τα απομεινάρια τους.
Αλλά στο Μοντανιάκ, στην Νότια Γαλλία, ένας αρχαίος οικισμός γλίτωσε και ανακαλύφθηκε ακριβώς κάτω από μία έκταση που καλλιεργείται και οι γεωργοί την είχαν οργώσει, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικών Αρχαιολογικών Ερευνών, στην Γαλλία, το οποίο εξέδωσε και δελτίο τύπου για την ανακάλυψη, όπου ξεχωρίζουν οι αποθήκες και οι τάφοι.
Ο οικισμός χρονολογήθηκε στη Νεολιθική περίοδο, σε μια περίοδο μεταξύ 9.000 έως 4.300 ετών πριν. Εκεί οι ερευνητές ανακάλυψαν πολλαπλές κατασκευές και τάφους, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι πρώτες κατασκευές που βρέθηκαν είναι μια σειρά λαξευμένων λάκκων, μερικοί επενδεδυμένοι με πέτρες, που θα είχαν χρησιμοποιηθεί ως κελάρια ή σιλό, ως χώροι αποθήκευσης, είπαν οι ερευνητές.
Στον οικισμό ανακαλύφθηκε ένα κελάρι σε σχήμα πετάλου με σκαλοπάτι πρόσβασης. Ένα κελάρι διαμορφώθηκε σε σχήμα πετάλου με ένα σκαλοπάτι ενσωματωμένο στη μία πλευρά, υποδηλώνοντας ότι είχε μια ανοιχτή πρόσβαση μέσω της οποίας οι άνθρωποι μπορούσαν να μπαίνουν και να βγαίνουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η δομή του κελαριού
Το κελάρι είχε βαθύτερους λάκκους που είχαν ανασκαφεί στη βάση του. Εκεί βρέθηκε ένας μεγάλος χώρος ειδικά σκαμμένος για να συγκρατεί ως βάση, ένα μεγάλο δοχείο αποθήκευσης, ανέφεραν ερευνητές. Άλλοι λάκκοι κατασκευάζονταν εξ ολοκλήρου μέσα στο χώμα και όχι μόνο ως βάση. Οι ερευνητές είπαν ότι η ποικιλομορφία των κελαριών δείχνει πόσο προηγμένος ήταν ο πολιτισμός εκείνη την εποχή. Στην πλαγιά, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης τμήματα δυο κτιρίων, ένα εκ των οποίων πιθανότατα είχε χαθεί σε πυρκαγιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το μυστήριο με την φρικτή θυσία αλόγων πριν από 1.000 χρόνια – Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ότι παγανιστές τα αποκεφάλιζαν, τα τεμάχιζαν ή τα έθαβαν ζωντανά Στον οικισμό βρέθηκαν κτίρια, ένα από τα οποία χάθηκε σε φωτιά.
Χτίστηκαν πέτρινοι τοίχοι ως θεμέλια των κτιρίων και στις ενώσεις χρησιμοποιήθηκε ακατέργαστο χώμα, δήλωσαν οι ερευνητές. Σημάδια από πυρκαγιά βρέθηκαν μέσα σε ένα κτίριο και στους λάκκους γύρω από αυτό, υποδηλώνοντας ότι μόλις η φωτιά μπήκε στον οικισμό, έκαψε τα πάντα και τα ερείπια πιθανότατα «καθαρίστηκαν» από την φωτιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν ένας λάκκος ταφής που βρέθηκε στον πυθμένα μιας εκ των αποθηκευτικών δομών. Έξι ανθρώπινοι σοροί βρέθηκαν σε μια ενιαία ταφή. Οι πέντε θάφτηκαν την ίδια στιγμή, και η έκτη σορός προστέθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Όλα, εκτός από ένα, τα πτώματα ήταν παιδιών, ηλικίας περίπου 3 έως 14 ετών, συν ένα νεογέννητο, και συνοδεύονταν από μια ενήλικη γυναίκα, σύμφωνα με ερευνητές.
Μία σωρός 3χρονου παιδιού προστέθηκε λίγο καιρό μετά τις πρώτες πέντε σύμφωνα με την ανακοίνωση, και θάφτηκε κοντά στα πόδια της ενήλικης γυναίκας, αλλά δεκαπέντε εκατοστά ψηλότερα στο λάκκο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στον οικισμό έθαψαν το τελευταίο παιδί σκόπιμα, εκεί όπου θυμήθηκαν ότι θάφτηκαν και τα άλλα.
Σε έναν λάκκο βρέθηκε ένας ομαδικός τάφος με πέντε παιδιά και μια ενήλικη γυναίκα.