Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν προϊστορική παγίδα από κινούμενη άμμο

Τα υπολείμματα μίας προϊστορικής παγίδας από κινούμενη άμμο ανακάλυψαν ερευνητές. Η προϊστορική παγίδα εικάζεται ότι προκάλεσε τον θάνατο ελεφάντων, πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια.

Σε έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Iberian Geology», η ομάδα των μελετητών από ερευνητικά κέντρα της Ισπανίας, εξέτασε έναν αρχαιολογικό τόπο, την Fuente Nueva 3 (FN3), στην επαρχία της Γρανάδας, νότια της Ισπανίας.

Στην περιοχή διατηρούνται κάποιες από τις αρχαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στη Δυτική Ευρώπη, με την μορφή λαξευμένης πέτρας, χρονολογούμενης περίπου 1.4 εκατομμύριο χρόνια στο παρελθόν. 

Ακόμα, διατηρούνται εργαλεία χειρός, ακατέργαστες πέτρες που χρησιμοποιούνταν ως εργαλεία κρούσης για τη θραύση οστών και την εκμαίευση του μυελού. Επίσης, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα για να διώξουν πιθανούς εχθρούς.

Εκτός από τα παραπάνω, στην περιοχή υπάρχουν πολυάριθμα απολιθώματα μεγάλων θηλαστικών, ορισμένα από τα οποία φέρουν ανθρώπινα αποτυπώματα, που παραπέμπουν στις διεργασίες του γδαρσίματος, της σφαγής και της επεξεργασίας του μυελού των οστών. Επίσης, υπάρχουν οστά που φέρουν σημάδια από δόντια που δημιουργήθηκαν από σαρκοβόρα αρπακτικά.

Η ανάλυση των αρχαιολογικών στρωμάτων κάτω από το έδαφος, αποκάλυψε ότι ένα από αυτά αποτελείται από πολύ λεπτή άμμο.  Η λεπτή άμμος που συσσωρεύθηκε κοντά σε μία προϊστορική λίμνη που υπήρξε κάποτε στην περιοχή, θα μπορούσε να είναι κινούμενη άμμος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Από την μελέτη προκύπτει πως, αυτή η φυσικά κινούμενη άμμος είχε παγιδεύσει μεγάλα προϊστορικά φυτοφάγα, όπως ένα εξαφανισμένο είδος ελέφαντα, τον Mammuthus meridionalis, λείψανα του οποίου διατηρούνται στο στρώμα της άμμου, χάρη στο σημαντικό βάρος των άκρων του.

Ο εγκλωβισμός των μεγαλόσωμων φυτοφάγων

Η ανάλυση των ευρημάτων στο στρώμα άμμου οδηγεί τους συγγραφείς στην υπόθεση ότι, οι μισοβυθισμένοι σκελετοί των «μεγάλων φυτοφάγων», τα οποία περιστασιακά εγκλωβίζονταν στην άμμο, προσέλκυαν αρπακτικά.  

Μεταξύ των αρπακτικών που θήρευαν τα κουφάρια των ελεφάντων ήταν οι ύαινες, καθώς και προϊστορικοί άνθρωποι, οι οποίοι τρέφονταν από τα άτυχα ζώα.
Η δραστηριότητα αυτή υποδηλώνεται από την παρουσία πέτρινων λαξευτών εργαλείων που άφηναν πίσω τους οι άνθρωποι καθώς και από κοπρόλιθους (γεωλογικά απολιθώματα των απεκκρίσεων των ζώων), οι οποίοι συσχετίζονται με τα ευρήματα των μεγάλων φυτοφάγων.

«Πιθανώς, η κινούμενη άμμος έγινε θανάσιμη παγίδα για την άγρια ζωή», σημειώνουν στην μελέτη τους οι συγγραφείς. «Αφού τα ζώα βούλιαζαν στην κινούμενη άμμο, αυξανόταν το ιξώδες του ιζήματος λόγω του διαχωρισμού της κινούμενης άμμου σε δύο φάσεις: μια φάση πλούσια σε νερό και μια φάση πλούσια σε άμμο. Αυτό προκαλούσε την ταχύτερη καταβύθιση του ζώου στην κινούμενη άμμο, καθώς εκείνο πάσχιζε ν’ αποδράσει απ’ την παγίδα».

«Στο περιβάλλον αυτό, το ιξώδες (η πυκνότητα) φτάνει σε τόσο υψηλά επίπεδα, ώστε απαιτείται από το ζώο να καταβάλλει τρεις φορές τη δύναμη του βάρους του, προκειμένου ν’ απελευθερωθεί από το ίζημα», εξηγούν οι συγγραφείς.

Ωστόσο, ενώ η κινούμενη άμμος ήταν μοιραία για τα μεγαλόσωμα χορτοφάγα, οι ύαινες και οι προϊστορικοί άνθρωποι ήταν εμφανώς ικανοί να κινούνται στην επιφάνεια, χωρίς τον κίνδυνο καταβύθισης.

«Ο εγκλωβισμός στη λάσπη είναι ένα σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο στην Αφρική σήμερα, επειδή οι ελέφαντες και άλλα μεγάλα θηλαστικά εισέρχονται, κατά τις περιόδους ξηρασίας, σε αποξηραμένα φράγματα, σε αναζήτηση πόσιμου νερού και λασπόλουτρων», σημειώνουν οι συγγραφείς.

«Τα γιγάντια, γυμνά ζώα όπως είναι οι ελέφαντες, οι ρινόκεροι και οι ιπποπόταμοι, συνήθως βουλιάζουν στη λάσπη για τη θερμορύθμιση και την προστασία από δαγκώματα εντόμων και παρασίτων. Όμως, το μεγάλο τους μέγεθος τα θέτει στον κίνδυνο εγκλωβισμού στη λάσπη», παρατηρούν οι συγγραφείς.

Το πόρισμα

Στην μελέτη τους, οι ερευνητές τονίζουν ένα πρόσφατο περιστατικό εγκλωβισμού, στο οποίο η μητέρα ελέφαντας και το μικρό της, παγιδεύτηκαν σε μια τρύπα με λάσπη, το 2019, κατά τη διάρκεια της περιόδου ξηρασίας στο Εθνικό Πάρκο της Ζιμπάμπουε, Mana Pools: «Τελικά, το μικρό κατασπαράχθηκε από μια αγέλη υαινών, ενώ η μητέρα υπέκυψε λίγες μέρες αργότερα, λόγω της αφυδάτωσης», γράφουν οι αρχαιολόγοι.

Τα πορίσματα της πρόσφατης μελέτης αποτελούν «κορυφαίο  ορόσημο» στην κατανόηση των στρατηγικών επιβίωσης των πρώτων Ευρωπαίων, ρίχνοντας φως στον ανταγωνισμό τους με τις ύαινες για την πρόσβαση στο κρέας των νεκρών ζώων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Είναι η πρώτη φορά που μία φυσική παγίδα, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, περιγράφεται σε ένα απολίθωμα υψηλού ενδιαφέροντος για την ανθρώπινη εξέλιξη», ανέφεραν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μάλαγα στην Ισπανία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στον Δάνη Κατρανίδη αφιέρωσε η Κάτια Δανδουλάκη την παράσταση στη Χαλκίδα

Συγκινημένη ήταν η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη στο τέλος της θεατρικής παράστασης που έδωσε στην Χαλκίδα με τίτλο «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου», στο κατάμεστο θέατρο «Ορέστης Μα...

«cLOwNELY day» στον «Μικρό Κεραμεικό»

Μια παράσταση θεατρικού κλόουν με τη Χριστίνα Πετρολέκα. Από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου / Και κάθε Τετάρτη στις 20:00 / Για 10 μόνο παραστάσεις

«TERROR» στο Θέατρο «Βασιλάκου – Μαριάννα Τόλη»

Πρεμιέρα: Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ένα δυνατό δικαστικό θρίλερ με τους θεατές στον ρόλο των ενόρκων. Μία πτήση… Μία έκρηξη… Μία δίκη… Δεύτερος χρόνος επιτ...

Φόρτωση άρθρων...