Δευτέρα
16 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκός δρόμος ηλικίας 2.000 ετών σε γήπεδο σχολείου (Photos)

Eδώ και χρόνια πίστευαν ότι, κάτω από το χωριό τους υπάρχει μία αρχαία ρωμαϊκή οδός oι κάτοικοι της περιοχής Brightwell-cum-Sotwell.

Το χωριό της νοτιοκεντρικής Αγγλίας, βρίσκεται στα βόρεια της περιοχής όπου στρατοπέδευσαν οι Ρωμαίοι κατά την πρώτη εισβολή τους, το 43 μ.Χ., σύμφωνα με την οργάνωση για τη διατήρηση ιστορικών μνημείων «English Heritage».
«Ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι, κάτω απ’ το χωριό διέρχεται ένας ρωμαϊκός δρόμος. Θεωρείται μάλιστα, ένας απ’ τους πρώτους δρόμους στην Αγγλία, χρονολογούμενος από το 43 μ.Χ., δηλαδή τη χρονιά που εισέβαλαν οι Ρωμαίοι», δήλωσε στην «Daily Μail», ο Jason Debney, πρόεδρος της ομάδας για τη διάδοση της ιστορικής γνώσης «Brightwell Village History Group».

Οι αρχαιολόγοι, μαζί με την αρχαιολογική και ιστορική  εταιρεία Wallingford, συνεργάστηκαν με την ομάδα διάδοσης της ιστορίας «Village History Group», αναλαμβάνοντας την εξερεύνηση τμημάτων του χωριού, περιγράφει σε ανάρτηση στο facebook, στις 20 Ιουνίου ο Debney.

Οι έρευνες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο και, πριν από αρκετό καιρό, η ομάδα έφτασε στο γήπεδο που βρίσκεται κοντά στο δημοτικό σχολείο «Brightwell cum Sotwell».

Λίγες εβδομάδες μετά τη δοκιμαστική ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι επέστρεψαν, ξεκινώντας πλέον να ψάχνουν το χώμα και, ξεθάβοντας τον ρωμαϊκό δρόμο. «Είναι πλέον επίσημο. Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι υπάρχει ρωμαϊκός δρόμος κάτω από το χωριό και τώρα έχουμε και αποδείξεις. Είναι ακριβώς το σημείο το οποίο είχε υποδείξει ο κύριος Clarke πριν από 40 χρόνια», έγραψε ο Debney σε ανάρτησή του στο facebook στις 12 Ιουλίου.

Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκός δρόμος σε γήπεδο σχολείου

Ο ρωμαϊκός δρόμος έχει δύο επίπεδα

Ο δρόμος έχει δύο επίπεδα. Ένα από την αρχική του κατασκευή το 43 μ.Χ. και ένα άλλο που χτίστηκε πάνω σε αυτό, δήλωσαν οι αρχαιολόγοι στο BBC. Και τα δύο επίπεδα είναι λιθόστρωτα, αλλά ανακαλύφθηκαν επίσης ρωμαϊκά αντικείμενα πιο κοντά στην επιφάνεια.

«Είμαι αρκετά σίγουρη ότι δεν υπάρχουν πολλά δημοτικά σχολεία που μπορούν να πουν ότι είναι χτισμένα πάνω σε έναν ρωμαϊκό δρόμο» ανέφερε η διευθύντρια του σχολείου Sue Potts σε ανάρτησή της στο Facebook στις 8 Ιουλίου και συμπλήρωσε: «Ως επιστέγασμα της πρώτης ημέρας, έχουν ήδη αποκαλυφθεί δύο νομίσματα και τμήμα ενός αντικειμένου που μπορεί να είναι μια καρφίτσα».

Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκός δρόμος σε γήπεδο σχολείου

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν στο BBC ότι έχουν συνηθίσει να εργάζονται σε άδεια χωράφια, αλλά εδώ τα παιδιά του σχολείου παρατάσσονται στη γραμμή του φράχτη και παρακολουθούν τη δουλειά τους, απορροφώντας την αρχαία ιστορία που βρίσκεται μπροστά τους.

«Συχνά τα βρίσκω συγκεντρωμένα γύρω από τον φράχτη να παρακολουθούν, να βλέπουν τι συμβαίνει, να κοιτάζουν τα αντικείμενα και τι έχει ανασκαφεί ή απλώς να κάνουν ερωτήσεις», δήλωσε στο BBC η Potts.

Επίσης, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη δράση. «Σήμερα το απόγευμα, κάθε τάξη πέρασε χρόνο εξερευνώντας τη ζώνη ανασκαφών, όπου άκουσαν περισσότερα για το τι συνέβαινε (και γιατί). Είχαν την ευκαιρία να δουν μερικά από τα φανταστικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και, φυσικά, να δουν τον ίδιο τον ρωμαϊκό δρόμο», έγραψε η Potts σε μια ανάρτηση στο Facebook στις 19 Ιουλίου.

Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκός δρόμος σε γήπεδο σχολείου

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...