Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ημερολόγιο ηλικίας 12.000 ετών (εικόνες)

Πολιτισμός

Ένα ημερολόγιο που θεωρείται το αρχαιότερο στον κόσμο ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους. Χαραγμένο σε μια πέτρινη στήλη πριν 12.000 χρόνια στη μυστηριώδη τοποθεσία Γκιομπεκλί Τεπέ στην Τουρκία, οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η ανακάλυψη του αρχαιότερου ημερολογίου στο Γκιομπεκλί Τεπέ στη νοτιοανατολική Τουρκία, με λαξευμένες σε πέτρα επιγραφές, δημιουργήθηκε με αφορμή την πρόσκρουση ενός κομήτη, ο οποίος ενδέχεται να έδωσε το έναυσμα του σημερινού πολιτισμού.  

Οι αρχαιολόγοι, μελετώντας το ημερολόγιο των 12.000 ετών σε μία πέτρινη στήλη, στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, το Γκιομπεκλί Τεπέ, διαπίστωσαν ότι, οι άνθρωποι της εποχής, είχαν εφεύρει προηγμένες και πολύ ακριβείς μεθόδους υπολογισμού του χρόνου, 10.000 πριν την επίσημη καταγραφή τους στην αρχαία Ελλάδα, το 150 π.Χ.

Ακόμη ένα εύρημα στην τοποθεσία, απεικονίζει την πρόσκρουση ενός κομήτη που είχε ως αποτέλεσμα μία σύντομη εποχή των παγετώνων, διάρκειας 12.000 χρόνων. Δεν αποκλείεται, το απεικονιζόμενο συμβάν, να σηματοδοτεί την μετάβαση του ανθρώπου από το στάδιο του κυνηγού – συλλέκτη, στη δημιουργία σταθερότερων εποικισμών. 

Το ημερολόγιο, κατασκευασμένο 6.000 χρόνια πριν από το Στόουνχεντζ, μέσα στην παλαιότερη ανθρώπινη κατασκευή που έχει καταγραφεί,- το Γκιομπεκλί Τεπέ, μαρτυρά συγκλονιστικά στοιχεία που ανατρέπουν πολλά από τα δεδομένα σχετικά με τον πολιτισμό και τις πεποιθήσεις για τις πρώτες κοινωνίες των ανθρώπων.

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ημερολόγιο ηλικίας 12.000 ετών

Η σημασία των επιγραφών 

Επιγραφές λαξευμένες σε μία πέτρινη στήλη στο Γκιομπεκλί Τεπέ, στην Τουρκία, ηλικίας 12.000 χρόνων, ενδέχεται να είναι το παλαιότερο ηλιακό ημερολόγιο στον κόσμο, το οποίο δημιουργήθηκε σε ανάμνηση μιας καταστροφικής πρόσκρουσης κομήτη, εξηγούν οι ειδικοί.

Τα περίπλοκα λαξεύματα που κοσμούν μια τοποθεσία η οποία θεωρείται ότι υπήρξε αρχαίο σύμπλεγμα ιερών, υποδηλώνουν μία προηγμένη αντίληψη της αστρονομίας από τους πρώτους ανθρώπους.

Η ανακάλυψη επηρεάζει καθοριστικά την αντίληψή μας για την παρατήρηση των ουράνιων φαινομένων, καθώς και την καταγραφή του χρόνου από τις αρχαίες κοινωνίες.

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ημερολόγιο ηλικίας 12.000 ετών

Ένα αρχαίο σύστημα υπολογισμού του χρόνου 

Το Γκιομπεκλί Τεπέ βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία και είναι γνωστό για τις μεγάλες πέτρινες στήλες σε σχήμα Τ που είναι καλυμμένες από λαξευμένες επιγραφές ζώων και αφηρημένων συμβόλων.

Σύμφωνα με ανάλυση, ορισμένες από τις επιγραφές αυτές, μπορεί να ήταν μία μορφή ημερολογίου που κατέγραφε τις κινήσεις του ήλιου, της σελήνης και των άστρων, σηματοδοτώντας έτσι τις εποχές και παρακολουθώντας τα σημαντικά ουράνια φαινόμενα.

Αυτό το εύρημα μαρτυρά ότι οι άνθρωποι λάξευαν τις πέτρες παρακολουθώντας τα κοσμικά φαινόμενα, και δημιουργώντας μία πρώιμη μορφή ηλιοσεληνιακού ημερολογίου – συνδυάζοντας τους κύκλους του ήλιου και της σελήνης για τον υπολογισμό της συμπλήρωσης των χρόνων και των εποχών.

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ημερολόγιο ηλικίας 12.000 ετών

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eurovision 2025: Η ΕΡΤ τα αλλάζει όλα -Θα αποφασίσει το κοινό για το τραγούδι που θα στείλουμε

H EΡΤ αποκάλυψε πως η φετινή επιλογή του καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη φετινή Eurovision θα γίνει με διαφορετικό τρόπο. Αν και πέρσι η Μαρίνα Σάττι βρέθηκε απευθ...

Ανακαλύφθηκε μολύβι ματιών 8.200 ετών – Τι αποκαλύπτει για τα αρχαία μυστικά ομορφιάς των γυναικών

Ένα πέτρινο αντικείμενο εντοπίστηκε από αρχαιολόγους στον πιο παλιό προϊστορικό οικισμό που έχει ανακαλυφθεί στην περιοχή Μπουρνόβα της Σμύρνης, στον λόφο Yeşilova. Οι ανασκαφές...

Φόρτωση άρθρων...