Μία σπάνια ανακάλυψη ενδέχεται να αλλάξει τις γνώσεις μας για την ανθρώπινη ιστορία και συγκεκριμένα για την παρουσία και την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρει ο Independent, αρχαιολόγοι στην Ισπανία ανακάλυψαν μία από τις αρχαιότερες βραχογραφίες, η οποία υπολογίζεται να έχει φτιαχτεί από ανθρώπους περισσότερα από 200.000 χρόνια πριν.
Οι ερευνητές ανέφεραν την ανακάλυψη ενός απλού γραφικού σχεδίου σε σχήμα «Χ» σε ένα πέτρινο μπλοκ κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής στην τοποθεσία Coto Correa στην περιοχή Las Chapas, στη Μαρμπέγια της νότιας Ισπανίας.
Προηγούμενες ανασκαφές στην περιοχή και γύρω από αυτήν είχαν αποκαλύψει μερικά από τα παλαιότερα λίθινα εργαλεία που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη και χρονολογούνται από την πρώιμη παλαιολιθική εποχή, ενώ σε μεταγενέστερες ανασκαφές στη Μαρμπέγια έχουν βρεθεί πολλά πρώιμα ανθρώπινα λίθινα εργαλεία και χαράξεις - όπως μία γιγάντια πέτρινη στήλη που ανακαλύφθηκε το 2022.
Αυτά τα γραμμικά σκαλίσματα επιβεβαιώνουν την παρουσία εποίκων στη νότια Ισπανία κατά την Πρώιμη Μέση Παλαιολιθική, «μια περίοδο ελάχιστα γνωστή στην Ισπανία και πρωτοφανή στην επαρχία της Μάλαγα», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Αυτό που αλλάζει με την πρόσφατη αυτή ανακάλυψη είναι πως – εάν επιβεβαιωθούν οι υπολογισμοί των ερευνητών - θα μπορούσαν να είναι οι παλαιότερες γνωστές χαράξεις που έχουν γίνει από ανθρώπους.
Μέχρι τώρα, τα παλαιότερα γνωστά λίθινα εργαλεία χρονολογούνται μεταξύ 1.500.000 και 100.000 π.Χ., επιβεβαιώνοντας την παρουσία προϊστορικών ανθρώπων στην περιοχή της Μαρμπέγια κατά την περίοδο που οι σύγχρονοι άνθρωποι άρχισαν να μεταναστεύουν από την Αφρική. Οι παλαιότερες βραγογραφίες, παράλληλα, χρονολογούνται ως και 100.000 χρόνια πριν.
Οι πρώτες αναλύσεις του γιγάντιου πέτρινου όγκου υποδηλώνουν ότι τα σκαλίσματα θα μπορούσαν να είναι ηλικίας περίπου 200.000 ετών, πιθανότατα προγενέστερα της παλαιότερης γνωστής τέχνης των σπηλαίων κατά 100.000 χρόνια.
«Αυτή η μοναδική πέτρα, η οποία περιέχει μια σειρά από γραφικές αναπαραστάσεις της ανθρώπινης καταγωγής θα μπορούσε να είναι 100.000 χρόνια παλαιότερη από τις παλαιότερες απεικονίσεις της τέχνης των σπηλαίων», ανέφερε το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαρμπέγια.

Οι επιστήμονες διεξάγουν περαιτέρω εκτιμήσεις για να επιβεβαιώσουν τη χρονολόγηση της πέτρας και της γλυπτικής.
«Οι τεχνικές που εφαρμόζονται για την απόλυτη χρονολόγηση συνίστανται στην ανάλυση χαλαζία διαφορετικών δειγμάτων ιζημάτων, η οποία θα επιτρέψει την ακριβή χρονολόγηση των δειγμάτων», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο.
Επίσης, οι ερευνητές ελπίζουν να πραγματοποιήσουν μια τρισδιάστατη σάρωση υψηλής ανάλυσης του βράχου για να αποκτήσουν μια εικονική σύνθεση του συνόλου των σημάτων.
«Αυτό θα επιτρέψει τη μελέτη ολόκληρης της επιφάνειας με τη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια, επιτρέποντας την αναγνώριση των σημάτων εργασίας και των γραφικών στοιχείων», ανέφερε το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαρμπέγια.
Οι άνθρωποι της λίθινης εποχής που έκαναν αυτά τα σημάδια ήταν πιθανότατα μέρος ενός πρώιμου κύματος ανθρώπινων μεταναστών που έφυγαν από την Αφρική και έφτασαν στην Ευρώπη, υποψιάζονται οι επιστήμονες. Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τα παλαιότερα ανθρώπινα πετρογλυπτά, η τοποθεσία Coto Correa θα μπορούσε να γίνει το κλειδί για την κατανόηση της ανθρώπινης μετανάστευσης και εγκατάστασης σε όλη την ήπειρο, πρόσθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαρμπέγια.
«ΕΜΕΙΣ - Μία ταινία για τον Bloody Hawk»: Nτοκιμαντέρ για τη σταδιοδρομία του hip hop artist με τη δύναμη του WHAT’S UP
Ανακαλύφθηκε τεράστιος οικισμός 3.000 ετών σε πάρκο (Photos)
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις