Αρχαιολόγοι αποκρυπτογράφησαν μερικώς, ένα «χαμένο» αλφάβητο που για δεκαετίες έχει προκαλέσει ερωτηματικά στους ακαδημαϊκούς. Το μυστηριώδες σύστημα γραφής, ανάγεται σ’ έναν πολιτισμό βιβλικής σημασίας, ηλικίας 3.000 ετών.
Από το 1964, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει 15 διαφορετικές πινακίδες με μοναδικές επιγραφές, σε μία τοποθεσία αρχαίου οικισμού, στην Ιορδανία. Έπειτα από νέα ανάλυση οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι πιθανόν, οι επιγραφές λαξεύτηκαν από τους Χαναναίους, έναν αρχαίο λαό που ήκμασε στην Μέση Ανατολή μέχρι το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα π.Χ.
Οι Χαναναίοι, ή Χανανίτες, έζησαν στη «Γη της Επαγγελίας» από το 3.500 π.Χ. έως το 1.200 π.Χ., πριν από την κατάκτηση των φυλών των Ισραήλ, που ακολούθησε την Έξοδό τους από την Αίγυπτο.
Οι Χαναναίοι αναφέρονται πολλές φορές στην Παλαιά Διαθήκη, στα βιβλία της Γένεσης, του Λεϋιτικού (το τρίτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης), του Δευτερονομίου (το πέμπτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης) και στον Ιησού του Ναυή.
Στο βιβλίο του Ιησού του Ναυή, ο Θεός λέει στους Ισραηλίτες ότι θα οδηγήσει τους Χαναναίους έξω απ’ τη Γη της Επαγγελίας πριν την άφιξή τους.
Οι Ισραηλίτες πολέμησαν αρκετές φορές με τους Χαναναίους και τελικά, κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της γης τους. Η κατάκτηση πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα π.Χ.
Πριν όμως από αυτή, κατά την Εποχή του Χαλκού, οι Χαναναίοι έζησαν διάσπαρτοι σ’ όλο το Νότιο Λεβάντες – το σημερινό Ισραήλ, την Γάζα και την Δυτική Όχθη, την Ιορδανία και τον Λίβανο και μέρη της Συρίας.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό American Society of Overseas Research, ανακάλυψε ότι η γραφή είχε κατεύθυνση από τα αριστερά προς τα δεξιά και απεικόνιζε 29 μοναδικά σύμβολα από τελείες, καθέτους και άλλα, αφηρημένα σχέδια.
Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι επιγραφές είναι ευσύνοπτα, λατρευτικά αποφθέγματα που σχετίζονται με τον θρησκευτικό ναό στον οποίο ανακαλύφθηκαν, ο οποίος κάηκε και καταστράφηκε πριν από χιλιάδες χρόνια.
Η κατασκευή φθάρθηκε στη διάρκεια μιας ευρύτερης καταστροφής που διήρκεσε από τον 13ο έως τον 12ο αιώνα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις πινακίδες σ’ ένα εκτεταμένα καμένο μέρος του σημείου της ανασκαφής.
Ακόμα, ανάμεσα στα ερείπια, η ομάδα βρήκε κεραμικά, μεταξύ των οποίων υπήρχαν κύπελα και αγγεία για τελετουργικά, μαζί με οπλισμό.