Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακάλυψε σπάνια εικόνα σε πέτρα του 12ου αιώνα ενώ έσκαβε στον κήπο του (εικόνες)

Πολιτισμός

Έναν σπάνιο λίθο ανακάλυψε ένας άνδρας στη Γερμανία κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών. Πρόκειται για ένα πέτρινο γλυπτό του 12ου αιώνα, μια εικόνα πάνω σε πέτρα, που μπορεί να απεικονίζει τον επίσκοπο και ιεραπόστολο Άγιο Όθωνα. 

Η λαξευμένη πέτρα του 12ου αιώνα, μια βραχογραφία, ενδέχεται ν’ απεικονίζει τον χριστιανό επίσκοπο που ταξίδεψε στην περιοχή πριν από περίπου 800 χρόνια. 

Το μεσαιωνικό εύρημα προκαλεί «αίσθηση» καθώς, στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί μόλις είκοσι ακόμη γνωστές βραχογραφίες, εξηγεί ο επικεφαλής αρχαιολόγος στο Μέκλενμπεργκ-Βορπορμεν, ο Detlef Jantzen, σε δήλωσή του στο Live Science.

Παρόμοιες πέτρες έχουν ανακαλυφθεί κατά μήκος της ακτής της Βαλτικής σε μέρη της σημερινής Γερμανίας και της Πολωνίας. Μπορεί να διαφέρουν ως προς την τεχνοτροπία και την μορφή, όμως κατά κανόνα, απεικονίζουν ανθρώπους με κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως για παράδειγμα, η ένδυση.

Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα βραχογραφία ενδέχεται ν’ αναπαριστά τον Άγιο Όθωνα του Μπάμπεργκ (1060 – 1139), τον επίσκοπο που υπηρέτησε με πίστη και ιεραπόστολο που εκχριστιάνισε τον λαό της Πομερανίας, η οποία είναι μοιρασμένη ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία.

«Είτε το εύρημα απεικονίζει τον Όθωνα είτε όχι, εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη, η οποία  ανατρέχει στην περίοδο του εκχριστιανισμού της Πομερανίας από τον Όθωνα, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν γνωστός για τις επιτυχείς του διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον δούκα της Πολωνίας και της αριστοκρατία της Πομερανίας», εξηγεί ο Jantzen, υπάλληλος της Υπηρεσίας για τη Διατήρηση του Πολιτισμού και των Μνημείων στο Live Science.

Η πέτρα ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο, όταν ο Peter Wittenberg, ιδιοκτήτης ενός σπιτιού στο χωριό Klotzow, άρχισε να σκάβει κοντά στο σπίτι του με σκοπό να φτάσει στα θεμέλια. Ανακάλυψε την ενός μέτρου πέτρα, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, όμως συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για κάτι «ιδιαίτερο», όταν παρατήρησε «τις αρχαίες επιγραφές», αναφέρει ο Jantzen.

Ο αρχιτέκτονας που συμβουλεύτηκε ο Wittenberg  επικοινώνησε μ’ έναν ιστορικό τέχνης και, σύντομα τα νέα του «εξαιρετικού ευρήματος» έφτασαν στην κρατική αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία το έστειλε για εργαστηριακή μελέτη, εξηγεί ο  Jantzen.

Βάσει της διακόσμησης και των συμβόλων στον γρανίτη, η ομάδα ανάγει την πέτρα στον 12ο αιώνα. Απεικονίζει «έναν όρθιο άνθρωπο, o οποίος φορά ένα κασκέτο, ένα σάλι, έναν κοντό χιτώνα και ενδεχομένως, παπούτσια», παρατηρεί ο Jantzen.

Ανακάλυψε ενώ έσκαβε στον κήπο του σπάνια εικόνα σε πέτρα του 12ου αιώνα

«Στο δεξί χέρι του κρατά κάτι σαν λάβαρο. Το πρόσωπο δεν απεικονίζεται με ακρίβεια, ωστόσο τα μάτια του φαίνονται καθαρά και ίσως κάποιες τρίχες από τα μαλλιά του προεξέχουν κάτω απ’ το κασκέτο του».

Αυτή η συγκεκριμένη λεπτομέρεια – ο λαξευμένος σταυρός στο «χαλαρό άκρο της εσάρπας, ξεχωρίζει, καθώς αυτή είναι η μοναδική βραχογραφία που έχει χαραγμένο πάνω της έναν σταυρό», παρατηρεί ο Jantzen.

Μερικές λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων και ο σταυρός, υποδηλώνουν ότι το άτομο που απεικονίζεται είναι ο Όθων. Πιθανώς, η εσάρπα και ο σταυρός να είναι ένα πάλλιο, θρησκευτικός μανδύας τον οποίο φορούσαν οι πάπες, οι αρχιεπίσκοποι και πολύ αξιότιμοι επίσκοποι, παρατηρεί ο Jantzen.

Γραπτές πηγές αναφέρουν ότι, το 1111, ο «Όθων παρέλαβε το πάλλιο από τον πάπα Πασχάλη  τον Β’», εξηγεί ο Jantzen, συμπληρώνοντας πως «Όταν ο Όθων ταξίδευε στην Πομερανία, το 1124 και το 1128 ήταν ο πρώτος και ίσως ο μόνος που φορούσε πάλλιο εκείνη την περίοδο στην περιοχή».
Πιθανώς, ο Όθων πέρασε από το χωριό Klotzow κατά τη  διάρκεια των ταξιδιών του στην περιοχή, παρατήρησε Jantzen.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...