Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Αρχαίο «μνημείο» εντοπίστηκε από φοιτητές – Γιατί προκαλεί μυστήριο (Photos)

Ένα «αρχαίο» μνημείο, πιθανότατα ηλικίας χιλιάδων ετών, εντοπίστηκε από φοιτητές. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές ανακάλυψαν ότι μια λωρίδα γης που χωριζόταν σε ένα λόχο στη Σκωτία μπορεί να δημιουργήθηκε από ανθρώπους χιλιάδες χρόνια πριν. 

Κατά την εκσκαφή μιας μικρής χερσονήσου στο μακρινό βόρειο τμήμα της Σκωτίας, μια ομάδα φοιτητών έκανε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη. Το έδαφος στην οποία συναντήθηκαν, αποδείχθηκε, ότι ήταν κατά πάσα πιθανότητα μια μνημειώδης ανθρώπινη κατασκευή που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν.

Η λωρίδα γης προεξέχει σε μια λίμνη στο Orkney, ένα σκωτσέζικο νησί στη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του UHI. 

Για να μάθουν περισσότερα για τη χερσόνησο, για την οποία λίγα είναι γνωστά, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που συνοδεύονταν από ένα λέκτορα έσκαψαν δύο χαρακώματα.

Η μια τάφρος περιείχε μεγάλες ποσότητες από μπάζα, ενώ η άλλη πέτρες. «Η συνολική εντύπωση που δίνεται είναι ότι ολόκληρη η (νησίδα) είναι μια τεχνητή νησίδα που αποτελείται από μάζες ερειπίων», ανέφερε ο λέκτορας Martin Carruthers.

«Μια δομή που αποτελείται από μεγάλη τοιχοποιία φαίνεται να υποβόσκει στην καρδιά της δομής Cairn. Η κατασκευή αυτού του ‘μνημείου’ πρέπει να ήταν ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα», πρόσθεσε ο Carruthers.

Αρχαίο «μνημείο» εντοπίστηκε από φοιτητές

Το μυστήριο που περιβάλλει την κατασκευή

Η κατασκευή φαίνεται να ήταν γερανογέφυρα, ένα είδος τεχνητής πλατφόρμας. Αυτά τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, που έχουν βρεθεί σε όλη τη Σκωτία, χρονολογούνται από τον Σιδηρούν και Νεολιθικό Αιώνα. «Υπάρχουν περίπου 1.500 γνωστές τοποθεσίες στην Ιρλανδία και 400 στη Σκωτία (αλλά μόνο μία στην Ουαλία και καμία στην Αγγλία)», σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ.

Συχνά χτίζονταν σε ξυλοπόδαρα πάνω από υδάτινα σώματα, συνήθως με μια γέφυρα που τα συνέδεε με την ηπειρωτική χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. Μυστήριο περιβάλλει αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν τόσο για τα μνημεία όσο και για τους οικισμούς, σύμφωνα με το έργο Islands of Stone, που είναι αφιερωμένο στην έρευνα των αψίδων. «Όσον αφορά τα τεχνουργήματα, εκτός από κάποια μεταγενέστερα μεσαιωνικά γυάλινα κεραμικά, ανακτήσαμε ένα ενιαίο λειασμένο πυριτόλιθο, πιθανώς μια «μικρογραφία ξύστρας», η οποία είναι πολύ πιθανό αργότερα Νεολιθική στην ημερομηνία», δήλωσε ο Carruthers.

Το εργαλείο πυρόλιθου θα μπορούσε να βοηθήσει την ημερομηνία της γερανογέφυρας στη Νεολιθική περίοδο, η οποία εκτείνεται από το 7000 έως το 1700 π.Χ., σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν.

Αρχαίο «μνημείο» εντοπίστηκε από φοιτητές

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«TERROR» στο Θέατρο «Βασιλάκου – Μαριάννα Τόλη»

Πρεμιέρα: Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ένα δυνατό δικαστικό θρίλερ με τους θεατές στον ρόλο των ενόρκων. Μία πτήση… Μία έκρηξη… Μία δίκη… Δεύτερος χρόνος επιτ...

Φόρτωση άρθρων...