Δύο αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα έφερε στο φως αρχαιολογική ανασκαφή, σε ένα μικρό νησί το μήκος του οποίου δεν ξεπερνά 5 χιλιόμετρα. Παρά το μικρό του μέγεθος το νησί είναι ζωτικής σημασίας.

Τα νομίσματα είναι ένα ασημένιο (ένας  «Αντωνιάννος») χρονολογημένο το 255 μ.Χ. που απεικονίζει το  έφηβο ηγεμόνα Καίσαρα Βαλεριανού Β΄ και ένα χάλκινο που απεικονίζει τον αυτοκράτορα Ουάλη (ή Βάλη), από το 364-367 μ.Χ.

Τα νομίσματα ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια μίας αδιάκοπης  ανασκαφής ενός μεγάλου ρωμαϊκού κτιρίου που βρίσκεται κοντά στον κόλπο Λόνγκις στο Άλντερνεϊ, το οποίο είναι μία από τις Αγγλονορμανδικές Νήσους, οι οποίες είναι εξαρτημένες από το Βρετανικό στέμμα, αλλά δεν αποτελούν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Το αρχιπέλαγος βρίσκεται ακριβώς έξω από τις βόρειες ακτές της Γαλλίας, στη Μάγχη. Πρόκειται για τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού που χωρίζει τη Μεγάλη Βρετανία από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Η ανασκαφή βοηθά στην αποκάλυψη της ρωμαϊκής ιστορίας του Άλντερνεϊ, το οποίο είναι μέρος του Bailiwick του Γκέρνσεϊ. Τα νομίσματα ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και εκπροσωπούν δυο από τα «ευρήματα – αστέρια» της ανασκαφής, ανέφερε ο σύλλογος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Η ανασκαφή διεξάγεται από την Dig Alderney, μια φιλανθρωπική οργάνωση που διευθύνεται από εθελοντές.

Ο Κόλπος Λονγκίς ήταν το αρχαίο λιμάνι του Άλντερνεϊ και τον 4ο αιώνα οι Ρωμαίοι έχτισαν εκεί ένα μικρό φρούριο, σε μια τοποθεσία γνωστή ως Nunnery – προφανώς για να παρακολουθούν τα πλοία που περνούν μέσα από τον στενό δίαυλο μεταξύ του νησιού και της Γαλατίας. Αυτό ήταν το Ρωμαϊκό όνομα για μια περιοχή που σήμερα καταλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό από τη σύγχρονη Γαλλία.

Το μεγάλο κτίριο που είναι υπό ανασκαφή στο Άλντερνεϊ, βρίσκεται περίπου 30 μ. από το ρωμαϊκό φρούριο.

«Μέχρι στιγμής έχουμε αναγνωρίσει τρία δωμάτια στο κτίριο… καθώς και τρεις χώρους πλακοστρωμένους, οι οποίοι ενδέχεται να είναι αυλές», ανέφερε στο Newsweek ο Jason Monaghan από το Ντιγκ Άλντερνεϊ, ο οποίος ηγείται του έργου. “Στην επιφάνεια του ρωμαϊκού κτιρίου βρήκαμε τα δύο νομίσματα. Το νόμισμα του Ουάλη χρονολογείται στην περίοδο που πιστεύουμε ότι χτίστηκε το φρούριο”.

Το φρούριο

Η ανακάλυψη των νομισμάτων δείχνει ότι ο χώρος του φρουρίου καταλήφθηκε και χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα τέλη της ρωμαϊκής περιόδου. Στοιχεία από κεραμικά και γυάλινα υπολείμματα που βρέθηκαν στον χώρο δείχνουν ότι στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τους Φράγκους τον 6ο ή 7ο αιώνα.

Οι Φράγκοι ήταν Γερμανοί που ζούσαν στη Δυτική Ευρώπη κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο. «Τα Φραγκικά ευρήματα είναι εξαιρετικά σπάνια σε Νησιά της Μάγχης», τόνισε ο Monaghan.

Στόχος της ανασκαφής σήμερα είναι να ανακαλύψει περισσότερα για το μέγεθος του μεγάλου ρωμαϊκού κτιρίου, την λειτουργία του και την ημερομηνία κατασκευής του. Υπάρχουν ενδείξεις για άλλα ρωμαϊκά κτίρια σε αρκετά εκτάρια σε αυτό το τμήμα του Άλντερνεϊ, που δείχνουν την παρουσία ενός “σημαντικού” οικισμού, σύμφωνα με τον Monaghan.

Το Άλντερνεϊ

«Το Άλντερνεϊ είναι ένα μικρό νησί και φαίνεται να έχει δυσανάλογα πλούσια αρχαιολογίκή ισοτρία τόσο κατά την Εποχή του Σιδήρου όσο και κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Αυτό μπορεί να έχει σχέση με τους εμπορικούς δρόμους», εκτιμά ο Monaghan.

«Στους αρχαίους ναυτικούς άρεσε να βλέπουν την ξηρά, έτσι κάθε πλοίο από τη Μεσόγειο, την Ισπανία ή τη δυτική Γαλατία, θα είχε περάσει από το νησί», ανέφερε ο Monaghan. 

«Μετέφεραν κρασί, λάδι και άλλα πολύτιμα φορτία. Αυτό έδωσε στο Άλντερνεϊ ένα ζωτικό ρόλο ως λιμάνι καταφυγίου σε κακοκαιρία και οι Ρωμαίοι θα ήθελαν να διασφαλίσουν ότι το νησί δεν θα χρησιμοποιούνταν από τους πειρατές».