Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτω από το νερό βραχογραφίες 2.300 ετών

Σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη κάτω απ’ τα νερά του Νείλου, στην πόλη Ασουάν, προχώρησε μία κοινή αποστολή Γάλλων και Αιγύπτιων αρχαιολόγων.

Η αποστολή, η οποία απαρτίζεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, και το Πανεπιστήμιο Paul Valery στο Μονπελιέ, με επικεφαλής τον Δρ. Chris Crassion, ανακάλυψε επιγραφές και  περιόδων σημαντικών Φαραώ, μεταξύ των οποίων, ο Αμένοφις ο Γ, ο Τούθμωσις ο Γ’, ο Ψαμμήτιχος ο Γ’, και ο Απρίης.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ενός πρωτοποριακού έργου αρχαιολογικής και φωτογραφικής εξερεύνησης, με επίκεντρο του ενδιαφέροντός της, τις επιγραφές των βράχων της περιοχής όπου βρίσκεται στο φράγμα της Ασουάν.

Ο Δρ. Mohamed Ismail Khaled, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, ανέφερε ότι η αποστολή ξεκίνησε την πρώτη φάση εργασιών της, γύρω από τα νησιά Φίλαι και Konosos.

Η πλήρης καταγραφή των κειμένων έγινε δυνατή χάρη στην πολύ καλή κατάσταση διατήρησης των επιγραφών.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτω από το νερό βραχογραφίες 2.300 ετών

Αξιοποίηση προηγμένης τεχνολογίας

O Δρ. Hisham El-Leithy, επικεφαλής του τομέα διατήρησης και καταγραφής αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, εξήγησε ότι, κατά τη διάρκεια των εργασιών της, η αποστολή αξιοποίησε προηγμένη τεχνολογία.

Ανάμεσα στις τεχνικές που εφαρμόστηκαν ήταν η κατάδυση, η αρχαιολογική έρευνα, η υποβρύχια φωτογραφία και λήψη βίντεο, όπως και η φωτογραμμετρία και ο αρχαιολογικός σχεδιασμός.

Τα παραπάνω εργαλεία, έκαναν δυνατή την αναγνώριση και την καταγραφή των επιγραφών στους βράχους, τόσο τους βυθισμένους όσο και τους μισοβυθισμένους στον Νείλο, ύστερα από οδηγίες του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, σχετικά με τη χρήση διεθνών επιστημονικών διαδικασιών κατά τη διαχείριση αρχαιολογικών ευρημάτων.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Islam Selim, γενικός γραμματέας του τμήματος υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, σημείωσε ότι, τώρα η αποστολή εργάζεται για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων των βραχογραφιών που ανακαλύφθηκαν.

Αυτά τα μοντέλα θα μελετηθούν και θα δημοσιευθούν από τους επιστήμονες, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και την προστασία των αρχαιοτήτων.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα  της αρχαιολογικής μελέτης, υποδηλώνουν την πιθανότητα εύρεσης νέων επιγραφών και ιστορικών δεδομένων σχετικά με την αρχαία Αίγυπτο ειδικά τη 18η Δυναστεία, στην οποία υπάγεται η Βασιλεία του Τούθμωσι Δ’ και του Αμενόμφι του Γ’, καθώς και πληροφορίων από την Ύστερη Δυναστική Περίοδο, με έμφαση στις δυναστείες του φαραώ Ψαμμήτιχου του Β’ και του Απρίη.

Η αποστολή θα συνεχίσει τις εργασίες της με την ελπίδα της ανακάλυψης περισσότερων μυστικών απ’ το παρελθόν που εξακολουθούν να βρίσκονται  κάτω απ’ τα νερά του μυθικού Νείλου.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτω από το νερό βραχογραφίες 2.300 ετών

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«TERROR» στο Θέατρο «Βασιλάκου – Μαριάννα Τόλη»

Πρεμιέρα: Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Ένα δυνατό δικαστικό θρίλερ με τους θεατές στον ρόλο των ενόρκων. Μία πτήση… Μία έκρηξη… Μία δίκη… Δεύτερος χρόνος επιτ...

«Δυο γυναίκες χορεύουν» στο Θέατρο «Διάνα»

Η Κατιάνα Μπαλανίκα και η Ιωάννα Ασημακόπουλου θα πρωταγωνιστήσουν στη βραβευμένη δραματική κομεντί του σημαντικού Καταλανού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ, «Δυο γυναίκες χ...

Φόρτωση άρθρων...