Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν λαξευμένους τάφους, χρυσές μάσκες και μούμιες (εικόνες)

Πολιτισμός

Μία πρωτοποριακή ανακάλυψη έκαναν Ισπανοί αρχαιολόγοι αφού εντόπισαν ρωμαϊκούς και πτολεμαϊκούς τάφους, μούμιες, φέρετρα, χρυσές μάσκες και αγάλματα από τερακότα στην ιστορική πόλη Οξύρρυγχο Άνω Αιγύπτου στην επαρχία Minya. Σήμερα η πόλη ονομάζεται Ελ Μπαχνάσα.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές διεξήχθησαν από τους επιστήμονες Mayte Mascorro και Esther Pons Melado από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Ινστιτούτο Αρχαίας Εγγύς Ανατολής.

Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Mustafa Waziri, εξήγησε ότι οι τάφοι της ρωμαϊκής εποχής που ανακαλύφθηκαν βρίσκονταν στο ανατολικό τμήμα του Άνω Νεκροταφείου της Ελ Μπαχνάσα. Αυτοί οι τάφοι έχουν ένα νέο στυλ ταφής, αφού έχουν ανοιχτεί απευθείας μέσα στον φυσικό βράχο κάτω από το έδαφος.

«Η νέα ανακάλυψη ρίχνει περισσότερο φως στην πλούσια ιστορία της περιοχής, καθώς η ομάδα αποκάλυψε μια σειρά από λαξευμένους τάφους που χρονολογούνται τόσο στην Πτολεμαϊκή [305-30 π.Χ.] όσο και στη Ρωμαϊκή [30 π.Χ.-641 μ.Χ.] περίοδο, παρουσιάζοντας μοναδικές ταφικές πρακτικές και καλλιτεχνικές εκφράσεις της εποχής», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (SCA) Mostafa Waziri.

Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν λαξευμένους τάφους

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα είναι η ανακάλυψη αγαλμάτων από τερακότα που απεικονίζουν τη θεότητα Ίσιδα και την Αφροδίτη. Τα αγάλματα είναι στολισμένα με στέμματα φυλλώματος και αποτελούν μια σημαντική προσθήκη στα αρχαιολογικά αρχεία.

Τα αγάλματα που βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελ Μπαχνάσα δείχνουν ότι η περιοχή έχει ακόμα πολλά μυστικά σχετικά με την τελετουργία της ταφής σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Η ανασκαφή αποκάλυψε μούμιες της ρωμαϊκής εποχής. Κάποιες ήταν στολισμένες με επιχρυσωμένες και χρωματιστές νεκρικές μάσκες. 
Μέσα στα στόματα σε δύο μούμιες, ανακαλύφθηκαν χρυσές γλώσσες. Αυτή ήταν μία γνωστή πρακτική σε ταφές της ρωμαϊκής εποχής στην Ελ Μπαχνάσα και είχε στόχο να διατηρήσει ο νεκρός την ικανότητα του να μιλάει στην μετά θάνατον ζωή.

«Η ομάδα ανακάλυψε τμήματα μιας ερειπωμένης δομής στολισμένης με εντυπωσιακά σχέδια που απεικονίζουν περίπλοκες λεπτομέρειες φυτών, αμπέλων και διαφόρων ζώων, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις για την καθημερινή ζωή και την πολιτιστική σημασία της Ελ Μπαχνάσα κατά την αρχαιότητα», εξήγησε ο Adel Okasah, επικεφαλής του Τμήμα Κεντρικής Διοίκησης Αρχαιοτήτων Μέσης Αιγύπτου.

Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν λαξευμένους τάφους

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Η Καρδούλα» στο «Μικρό Κεραμεικό»

Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του ΜΑΙΚ ΤΖΑΜΑΛΗΣ / Εκδόσεις Φλοίσβος / Πρεμιέρα Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 16:00 / Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 16:00/

Κ. Καραθεοδωρή: Όταν τον διεκδικούσαν τα πανεπιστήμια του κόσμου, στην Ελλάδα τού πρόσφεραν θέση δασκάλου στην επαρχία

Οι Τσέτες είναι σε απόσταση αναπνοής από τη Σμύρνη. Όλες οι ειδήσεις, που φτάνουν από την περιφέρεια, μιλούν για ένα ορμητικό κύμα σφαγέων, που κοντοζυγώνει την πρωτεύουσα της Ιωνί...

Φόρτωση άρθρων...