Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα κάστρο 600 ετών με τάφρο κάτω από ξενοδοχείο (Photos)

Ένα κάστρο 600 ετών με τάφρο εντόπισαν αρχαιολόγοι κάτω από ξενοδοχείο. Συγκεκριμένα, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μίας επιβλητικής στοάς της ελληνορωμαϊκής περιόδου, στην κοινότητα Τρίπη της μητροπολιτικής πόλης της Μεσσήνης στη βορειοανατολική Σικελία.

Η κοινότητα Τρίπη είναι ένα μικρό χωριό με 750 κατοίκους στην Μεσσήνη, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην οροσειρά Nebrodi και την οροσειρά Peloritani, και είναι το σημείο όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια μίας επιβλητικής στοάς από την ελληνορωμαϊκή περίοδο.

Τα ερείπια της επιβλητικής, μακράς στοάς της ελληνό-ρωμαϊκής περιόδου μαρτυρούν ότι η στοά ήταν χτισμένη από τούβλα και περιβαλλόταν από τάφρους, που υποδεικνύουν την παρουσία ενός χώρου με προστύλια, παρακείμενου στην πλατεία ή την αγορά. 

Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει και την τοποθεσία της αρχαίας πόλης της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Grecia), Abecaenum, που αναφέρεται από τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Διόδωρο Σικελιώτη.

Το μεγαλείο της αρχαίας πόλης

Ξεχασμένη επί αιώνες, σβησμένη απ’ την ιστορία και τους χάρτες, η ελληνική πόλη Abacaenum υπήρξε μία απ’ τις σημαντικότερες πόλεις της Σικελίας. Βασισμένη στη γεωργία και απόλυτα ενταγμένη στην εμπορική κίνηση της περιόδου, η Abacaenum, διοικούσε μία αχανή έκταση που εκτεινόταν από την Τυρρηνική Θάλασσα μέχρι τις πλαγιές της Αίτνας. Η Abacaenum, ήταν τόσο ισχυρή πόλη, που έκοβε το δικό της νόμισμα.

Αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα κάστρο 600 ετών με τάφρο κάτω από ξενοδοχείο

Η στοά που ανακαλύφθηκε στην Σικελία

Κάθε περιοχή του χωριού Τρίπη, αντανακλά το ιστορικό μεγαλείο της Abacaenum, από την είσοδο του θριάμβου που περιβάλλεται από κρήνες και κεραμικά, μέχρι το καπηλειό στο κέντρο της παλαιάς πόλης, που χρησίμευε ως κομβικό σημείο για την κοινωνική αλληλεπίδραση και φιλοξενούσε το ετήσιο θερινό συμπόσιο.

Η αστική αρχιτεκτονική, διάσπαρτη σ’ όλους τους οικισμούς του Καζάλε, του Σαν Κόνο, και του Καμπογκράντε, θυμίζει το σχέδιο της παλιάς πόλης, ενώ το κάστρο μαρτυρά τις περασμένες εποχές και θρύλους και έχει μαγευτική θέα προς τα Αιολικά Νησιά. Οι περίφημες νεκροπόλεις της ύστερης κλασικής και ελληνιστικής περιόδου, όπως είναι Καντράντα Καρδούσα, μαρτυρά τον πλούτο και το ακμάζον παρελθόν της Abacaenum.

Οι πρώτες ανασκαφές έφεραν στο φως χρυσά κοσμήματα και εξαίσια διακοσμητικά αντικείμενα, καταδεικνύοντας τον πλούτο και το γούστο των προϊστορικών της κατοίκων. Το μουσείο, επί του παρόντος επαναχρησιμοποιούμενο, διατηρεί αυτά τα έργα τέχνης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κ. Καραθεοδωρή: Όταν τον διεκδικούσαν τα πανεπιστήμια του κόσμου, στην Ελλάδα τού πρόσφεραν θέση δασκάλου στην επαρχία

Οι Τσέτες είναι σε απόσταση αναπνοής από τη Σμύρνη. Όλες οι ειδήσεις, που φτάνουν από την περιφέρεια, μιλούν για ένα ορμητικό κύμα σφαγέων, που κοντοζυγώνει την πρωτεύουσα της Ιωνί...

«Η Καρδούλα» στο «Μικρό Κεραμεικό»

Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του ΜΑΙΚ ΤΖΑΜΑΛΗΣ / Εκδόσεις Φλοίσβος / Πρεμιέρα Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 16:00 / Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 16:00/

Φόρτωση άρθρων...