Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Αρχαιολόγοι βρήκαν άλλο κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι έπειτα από έξι χρόνια ανασκαφών. Η ανακάλυψη φέρνει την ανατροπή, καθώς οι αρχαιολόγοι βρήκαν άλλο κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας βρισκόταν κάποτε στο Carlisle, σύμφωνα με νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Έπειτα από έξι χρόνια ανασκαφών, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα λουτρό ύψους 48 μέτρων που ανακαλύφθηκε σε μία λέσχη κρίκετ, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ρώμη, μπορεί να χτίστηκε για έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα που βασίλευε σχεδόν για δύο δεκαετίες ξεκινώντας από τα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ.

Η λέσχη του κρίκετ είναι στην πόλη της Κάμπρια, στην Βρετανία. Η ανακάλυψη έγινε το 2017. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν 34 ξεχωριστά πλακίδια που φέρουν τα τρία γράμματα, IMP, της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής αυλής – γεγονός που υποδηλώνει ότι χτίστηκε με εντολή του αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, ο οποίος βασίλευσε από το 193 έως το 211 μ.Χ.

Ο Σεπτίμιος είναι διάσημος στη Βρετανία επειδή πέρασε τα τελευταία του χρόνια στο Γιορκ. 
Οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν επίσης ότι ο Σεπτίμιος Σεβήρος βρισκόταν στο Καρλάιλ λίγο πριν από τον θάνατό του, με βάση την έρευνα από ένα αρχαίο κείμενο που ονομάζεται Historia Augusta.

Περαιτέρω ενδείξεις ότι ο Σεβήρος μπορεί να είχε κατασκευάσει το λουτρό για δική του χρήση προέρχονται από δύο γιγαντιαία πέτρινα κεφάλια που βρέθηκαν στην περιοχή. Και τα δύο κεφάλια είναι μεγαλύτερα από το φυσικό μέγεθος, το οποίο ήταν ένα μέγεθος που επιτρεπόταν στα αγάλματα, μόνο για την αναπαράσταση ενός αυτοκράτορα και της συζύγου του ή των θεών. Εν τω μεταξύ, η ανακάλυψη μιας πορφυρής χρωστικής ουσίας στην περιοχή παρέχει περαιτέρω στοιχεία, καθώς μόνο ο αυτοκράτορας επιτρεπόταν να φοράει ενδύματα βαμμένα σε πορφυρό χρώμα.

Οι ειδικοί λένε ότι αν ο Σεβήρος είχε την έδρα του στο Κάρλαϊλ, καθώς σχεδίαζε την πορεία του προς τον βορρά, αυτό σημαίνει ότι το και κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας βρισκόταν, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, εκεί.
Η ανακάλυψη αποκαλύπτεται σε ένα επεισόδιο της αρχαιολογικής εκπομπής Digging for Britain. 

Η Alice Roberts, η επιστήμονας που παρουσιάζει την εκπομπή, είπε στη MailOnline: «Λατρεύω την αρχαιολογία όπως αυτή – να κάνεις εντελώς απροσδόκητες ανακαλύψεις. Και εδώ έχουμε αυτή τη λαμπρή σύνδεση της αρχαιολογίας με μια συγκεκριμένη στιγμή της ιστορίας – όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος και η συνοδεία του βρίσκονταν στην πόλη, στο Κάρλαϊλ, στα βορειοδυτικά σύνορα της αυτοκρατορίας».

Αυτές οι προσπάθειες υποταγής της Καληδονίας απέτυχαν. Το τείχος του Αδριανού χτίστηκε για να προφυλάσσει τα άγρια βορειοδυτικά σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Πολλοί ειδικοί έχουν υποθέσει ότι ο Σεπτίμιος ξεκίνησε την εκστρατεία του για την κατάκτηση περισσότερης Βρετανίας από την ανατολική πλευρά του τείχους.

Οι αποδείξεις ότι είχε την έδρα του πολύ δυτικότερα προέκυψαν όταν ο σύλλογος κρίκετ του Καρλάιλ αποφάσισε να μετακομίσει σε υψηλότερο έδαφος μετά από επανειλημμένες πλημμύρες. Έφερε μια ομάδα αρχαιολόγων για να εξετάσει τον χώρο που άφηνε πίσω του.

Η ανασκαφή αποκάλυψε ότι τα απομεινάρια του λουτρού μπορεί να είχαν κατασκευαστεί για τον αυτοκράτορα, ο οποίος καταγόταν από τη Βόρεια Αφρική. Και αυτό εικάζεται επειδή το λουτρό είχε βορειοαφρικανικό σχεδιασμό.

Οι σωλήνες από τερακότα που κουμπώνουν μεταξύ τους για να συγκρατούν τη θολωτή οροφή του λουτρού πιστεύεται ότι ήταν βορειοαφρικανικό δημιούργημα. Τα μνημειώδη, γλυπτά κεφάλια, που πιθανότατα κοσμούσαν την οροφή, μπορεί να απεικόνιζαν τον Σεβήρο και τη σύζυγό του, ή μπορεί να βασίζονταν σε θεατρικές μάσκες και να χρησιμοποιούνταν για να απομακρύνουν το κακό από τους γυμνούς Ρωμαίους που βρίσκονταν μέσα στο λουτρό και ήταν ευάλωτοι σε επιθέσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ευρηματική κωμωδία «Καφέ το όνειρο»

Είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την παράσταση, καφέ το όνειρο, του δημοσιογράφου Γιάννη Παπουτσάκη στο θέατρο λύχνος στον Κεραμεικό. Είχαμε την εντύπωση ότι οι ερασιτεχνικές ...

Φόρτωση άρθρων...