Κυριακή
08 Σεπτεμβρίου 2024

Εντοπίστηκε ναυάγιο κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ερευνών σε αρχαιοελληνικό οικισμό (Photos)

Πολιτισμός

Ένα βυθισμένο πλοίο εντοπίστηκε στην αρχαία πόλη της Περίνθου κατά τη διάρκεια υποβρύχιας έρευνας με ραντάρ.
To βυθισμένο πλοίο εντοπίστηκε στα ανοιχτά περιοχής που κατοικείται αδιάλειπτα από την Προϊστορική Περίοδο μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί θα περιμένουν έναν χρόνο για να φωτογραφήσουν το ναυάγιο.

Το ναυάγιο βρέθηκε στην Περίνθο (Ηράκλεια) μια αρχαία πόλη στην περιοχή Μαρμαρά Ερεγλίσι του Τεκιρντάγ. Η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από κοινότητες της Σάμου. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά, 90 χλμ από την Κωνσταντινούπολη και 43 χλμ από το Τεκιρντάγ.

Η Πέρινθος, ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Σάμου και είχε ιδρυθεί το 599 πΧ.  Βρισκόταν στην Ανατολική Θράκη, στη θάλασσα του Μαρμαρά, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, κοντά στην σημερινή πόλη Μαρμαρά Ερεγλισί.

Μέσα στα χρόνια πέρασε από την κυριαρχία της Περσικής Αυτοκρατορίας, της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας, της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Εντοπίστηκε ναυάγιο κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ερευνών σε αρχαιοελληνικό οικισμό

Η αρχαία πόλη είχε δύο μεγάλα λιμάνια

Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, χρησιμοποιήθηκε ως πρωτεύουσα της επαρχίας της Θράκης. Ήταν μια σημαντική πόλη – λιμάνι κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Το 1353 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς.

Το μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Αρχαιολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Μιμάρ Σινάν, καθηγήτρια Dr. Zeynep Koçel Erdem, δήλωσε στην ομιλία της στο συνέδριο «Αρχαίες Πόλεις στο Tekirdağ» ότι η αρχαία πόλη της Περίνθου είναι ένα σημαντικό κέντρο που χρησιμοποιείται από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Επισημαίνοντας ότι η αρχαία πόλη είχε δύο μεγάλα λιμάνια, η Erdem είπε ότι είναι βέβαιο πως το ανατολικό λιμάνι χρησιμοποιείτο για εμπορικούς σκοπούς, ενώ το δυτικό, για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ακόμα, η ερευνήτρια ανέφερε ότι εκτός από τις αρχαιολογικές ανασκαφές, πραγματοποιήθηκαν υποβρύχιες μελέτες στην Περίνθο και όπως ανέφερε: «Οι υποβρύχιες μελέτες μας συνεχίζονται. Η Πέρινθος έχει πολύ μεγάλη ακτή και, για να αναγνωριστεί η πολιτιστική της περιουσία χρειάστηκε να γίνουν καταδύσεις».

Στόχος η διερεύνηση της γύρω περιοχής

Δηλώνοντας ότι διεξήχθησαν μελέτες υποβρύχιας τεκμηρίωσης, η Erdem επισήμανε τα ακόλουθα: «Στόχος μας είναι να εξετάσουμε τη γύρω περιοχή και το παράκτιο τμήμα της Περίνθου και να αποκτήσουμε ευαίσθητα τοπογραφικά δεδομένα. Πώς ήταν ο βυθός και τι έγινε με τους σεισμούς; Υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα κάτω από τη θάλασσα;

Με ένα τηλεκατευθυνόμενο σκάφος, σαρώνεται ολόκληρος ο βυθός. Το σκάφος έχει έναν αισθητήρα στον κάτω του μέρος και ένα ραντάρ βυθού, Εντόπισε μάλιστα και ένα ναυάγιο στα 60 μέτρα. Αυτό το ναυάγιο θα εξεταστεί από δύτες που θα έχουν κάμερες, το επόμενο έτος».

Εντοπίστηκε ναυάγιο κατά τη διάρκεια υποβρύχιων ερευνών σε αρχαιοελληνικό οικισμό

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στις 6 Σεπτεμβρίου ξεκινά το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως -280 περίπτερα κι εκατοντάδες εκδηλώσεις

Στις 6 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει τις πύλες του το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδρίον του Άρεως, με τη συμμετοχή 200 εκδοτικών οίκων και 280 περίπτερα. Επιπλεόν, θα πραγματοποιηθούν σ...

«Δυο γυναίκες χορεύουν» στο Θέατρο «Διάνα»

Η Κατιάνα Μπαλανίκα και η Ιωάννα Ασημακόπουλου θα πρωταγωνιστήσουν στη βραβευμένη δραματική κομεντί του σημαντικού Καταλανού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ, «Δυο γυναίκες χ...

Φόρτωση άρθρων...