Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Εντυπωσιακή ανακάλυψη σε τούνελ αρχαίας πόλης – Τι έκρυβαν τα «ιερά ύδατα» (εικόνες)

Πολιτισμός

Σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι σε τούνελ αρχαία πόλης. Η πόλη Νέρικ, μία από τις ιερές πόλεις των Χετταίων, βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την περιοχή Vezirköprü, στην επαρχία της Σαμψούντας (Αμισός).

Η Νέρικ, που έχει ιστορία 3.500 ετών,  ιδρύθηκε από τους Χετταίους και, μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας τους, δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά.

Η πόλη ήταν αφιερωμένη στον θεό Teşup (Teshub), τον θεό της καταιγίδας των Χάττι (πρώτο-Χετταίων), και διατήρησε την ίδια σημασία και στον πολιτισμό των Χετταίων.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών, έχουν ανακαλυφθεί πολλές πήλινες πινακίδες οι οποίες περιγράφουν τις γιορτές και τα τελετουργικά που διοργανώνονταν προς τιμήν των θεών και τα οποία καταγράφουν την ιερότητα της πόλης Νέρικ.

Η ομάδα της πρόσφατης ανακάλυψης, απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Γερμανία και την Τουρκία και, οι ανασκαφές της διήρκεσαν 17 χρόνια.

Μία από τις ομάδες που εργαζόταν σε έναν ναό στη Νέρικ, ανακάλυψε ένα τούνελ.

Συνεχίζοντας τις ανασκαφές προς το τέλος του τούνελ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την περιοχή που οι Χετταίοι  ονόμαζαν «ιερά ύδατα».

Εντυπωσιακή ανακάλυψη σε τούνελ αρχαίας πόλης

Η ανακάλυψη μέσα στο τούνελ

Μέσα στο νερό του τούνελ, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν φλοιούς φουντουκιών ηλικίας 3.000 ετών. «Πιστεύουμε ότι ο ναός αυτός χρησιμοποιούνταν για πολλά χρόνια».

Ο τύμβος Oymaağaç, χρησιμοποιούταν κατά την περίοδο του Παλαιού Βασιλείου των Χετταίων, δηλαδή από τον 16ο έως τον 12ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Πάνω από τον ναό, βρήκαμε ένα τούνελ, το οποίο ανασκάψαμε και κινηθήκαμε προς το νερό. Σε βάθος περίπου οκτώ μέτρων, καταφέραμε να φθάσουμε στην περιοχή την οποία οι Χετταίοι αποκαλούσαν «ιερά ύδατα», ανέφεραν.

Εντυπωσιακή ανακάλυψη σε τούνελ αρχαίας πόλης

Τα πορίσματα 

«Θεωρούμε ότι η Νέρικ έχει ιστορία 3.500 ετών. Σοκαριστήκαμε όμως, όταν ανακαλύψαμε τα ξύλινα υπολείμματα μέσα στο νερό, καθώς, στην Ανατολία δεν υπάρχει υγρό υλικό. Σκάβοντας λίγο πιο βαθιά στο σημείο, βρήκαμε και φλοιούς από φουντούκια».

Τα κελύφη των φουντουκιών, ηλικίας 3.000 ετών, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι, η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ήταν κέντρο παραγωγής φουντουκιών.

Το γεγονός ότι η ηλικία των ξύλινων ευρημάτων και των φλοιών είναι 3.000 ετών, επαληθεύτηκε με χρονολογήσεις με άνθρακα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πιο σημαντικά ευρήματα υλικού πολιτισμού που έχουν αποκαλύψει οι ανασκαφές στην πόλη Νέρικ, είναι οι πινακίδες της σφηνοειδούς γραφής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...