Σαββάτο
26 Οκτωβρίου 2024

Επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Γερμανία αρχιτεκτονικό μέλος από την Ακροκόρινθο

Λίθινο αρχιτεκτονικό μέλος μεσοβυζαντινών χρόνων (8ος-12ος αι. μ.Χ.) επαναπατρίσθηκε από το Μάιντς της Γερμανίας στις 15 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τμήμα επιστυλίου ή υπέρθυρου, διαστάσεων 0,15μ. (ύψος) Χ 0,52μ. Χ 0,29μ., που κοσμείται με ελισσόμενο βλαστό και ημίφυλλα στα διάκενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχιτεκτονικό μέλος προέρχεται από τον Ακροκόρινθο. Η τεχνοτροπική του απόδοση και ιδίως η πλαστικότητα των ανάγλυφων φύλλων επιβεβαιώνει την πληροφορία αυτή, καθώς παραπέμπει σε αρχιτεκτονικά μέλη προερχόμενα από την Αρχαία Κόρινθο (Φράγκικη Συνοικία) και την ευρύτερη Κορινθία.

Γνωρίζοντας την ελληνική προέλευσή του, η πολίτης επικοινώνησε με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη, την άνοιξη του 2022, δηλώντας την πρόθεσή της να επιστρέψει το αρχαίο αντικείμενο στη χώρα προέλευσής του.

Η Προξενική Αρχή σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών προχώρησαν στις απαραίτητες διαδικασίες για την επιστροφή του μνημείου στην Ελλάδα.

Η οικειοθελής παράδοση του αρχιτεκτονικού μέλους που είχε παράνομα εξαχθεί από την Ελλάδα αποτελεί μία ακόμη από τις πολλές παρόμοιες ενέργειες Γερμανών πολιτών κατά τα τελευταία χρόνια. Η αυξανόμενη αυτή τάση είναι απότοκο της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες όπου ανήκουν, μέσα από την πληθώρα δράσεων που υλοποιούνται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το αρχιτεκτονικό μέλος θα παραδοθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ποίημα της Κυριακής: Σιωπηλή μου νύχτα

Η σιωπηλή μου νύχτα... σελήνη θωπεύουσα και αθόρυβη με αγκαλιάζουν με κρατάνε σε αγκαλιά υγραμένη τα βελούδα της κι απλώνω το όλον μου ασφαλής... ψάχνω την αγκαλιά που νύχτα θ...

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Αλέκα Τουμαζάτου

Έφυγε από τη ζωή η Αλέκα Τουμαζάτου, γνωστή ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, με μεγάλη συμμετοχή σε δημοφιλείς παραστάσεις και ταινίες. Η Αλέκα Τουμα...

Φόρτωση άρθρων...